Španija uvela privremenu relaksaciju propisa o vremenu vožnje

Nadležno ministarstvo za sektor saobraćaja u Španiji dozvolilo je odstupanje od pravila koja propisuju radno vreme i odmor za vozače, zbog štrajka mnogobrojnih španskih prevoznika koji je otpočeo prošle nedelje.

Visoke cene goriva navele su prevoznike da stupe u štrajk 14. marta, što je već u narednim danima vodilo ka poremećajima u lancima snabdevanja širom zemlje.

Kako bi ublažilli probleme, nadležni organi su odlučili da relaksiraju pravila radnog vremena za kamiondžije. Mere koje se uvode su sledeće:

  • maksimalno dnevno ograničenje vožnje od 9 sati podiže se na 11 sati;
  • maksimalno nedeljno ograničenje vožnje od 56 sati podiže se na 60 sati;
  • maksimalno dvonedeljno ograničenje vožnje od 90 sati podiže se na 102 sata;
  • dnevni odmor se smanjuje sa 11 časova na 9;
  • uvodi se mogućnost korišćenja dva uzastopna skraćena nedeljna odmora od najmanje 24 sata, pod uslovom da se nadoknade u okviru sledećeg uobičajenog nedeljnog odmora.

Izuzeća važe za vozače koji prevoze teret na teritoriji Španije. U primeni su od 17. do 27. marta. Više informacija o privremenim relaksacijama možete pronaći OVDE.

Kako piše trans.info, nova pravila mogla bi samo pojačati odlučnost kamiondžija i prevoznika koji štrajkuju, pa čak i podstaći druge da se priključe, jer osim visokih cena goriva, vozači kamiona i prevoznici protestuju i zbog loših uslova u sektoru.