Prioritetni prelazak robe na Batrovcima, Horgošu i Vatinu: VAŽNE IZMENE od 12. aprila

Uprava carina objavila je obaveštenje u vezi sa prioritetnim prelaskom teretnih vozila sa voćem, povrćem i mesom, na graničnim prelazima Batrovci, Horgoš i Vatin.

Carina podseća da je aktom broj 148-I-030-01-254/2020 od 07.07.2020. godine definisan način postupanja za vrstu robe kojoj je potrebno obezbediti prioritetan prelazak na graničnim prelazima Batrovci (21091), Terminal Horgoš (25011) i Vatin (23027).

– S tim u vezi, poslovna zajednica uputila je molbu Upravi carina da se predmetni akt stavi van snage, uzimajući u obzir pre svega bezbednosne razloge na graničnim prelazima – navodi se.

Imajući napred navedeno u vidu, obaveštavamo vas da se akt Uprave carina broj 148-I-030-01-254/2020 od 07.07.2020. godine stavlja van snage, počev od 12.04.2024. godine od 00:00 časova, stoji u dokumentu Uprave carina.

Originalno obaveštenje Uprave carina pogledajte OVDE. 

U Poslovnom udruženju Međunarodni transport ističu da je stav srpskih prevoznika da sistem prioritetnog prelaska granice treba da postoji, ali da bude jasnije definisan i kontrolisan. 

– Pritisnuti velikim problemima i dugim zadržavanjima na graničnim prelazima, u proteklom periodu ukazivali smo na zloupotrebe sistema prioritetnog prelaska granice i tražili da se on redefiniše. Naš cilj nije bio ukidanje, već jasnije definisanje – koja roba i u kom temperaturnom režimu može da „ide preko reda“ na granici. Takođe, zahtevali smo i da se precizira način na koji će vršiti i kontrolisati sprovođenje prioritetnog prelaska granice, ponovo – kako ne bi dolazilo do zloupotreba, pa čak i inicidenata na graničnim prelazima – kažu za PlutonLogicstics. 

Prioritetni prelazak granice sada je ukinut do daljeg, ali iz Udruženja navode da će ova tema ponovo biti na dnevnom redu, kao i da će o njoj razgovarati na planiranim sastancima sa državnim organima, koji se uskoro očekuju.

– Želimo da takav sistem postoji, ali da bude uređen – dodaju.

Foto: PlutonMedia, arhiva

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.