VAŽNE vesti o danskom ograničenju parkiranja kamiona od 25 sati

Glavni zastupnik Evropskog suda pravde, Atanasios Rantos (Athanasios Rantos), dao je 7. septembra mišljenje o danskom ograničenju za parkiranje kamiona od 25 sati. On je istakao da Evropska komisija nije dokazala da bi pravilo od 25 sati zapravo predstavljalo ograničenje za strane vozače kamiona, te takođe dodao da u Danskoj postoje „veoma jeftina privatna parking mesta“, što bi moglo biti jedno od rešenja problema, piše trans.info.

Rantos je u obrazloženju naveo da se ne može isključiti da efekat pomenutog ograničenja na organizaciju vremena odmora vozača, a samim tim i na prekogranični drumski prevoz do Danske, neće biti toliko velik i značajan da bi se ovakav nacionalni instrument mogao smatrati preprekom za razmenu transportnih usluga između dve države članice.

Prema njegovim rečima, Danska, dakle, nije prekršila zakon. Zastupnik Evropskog suda pravde je tražio da Sud presudi da Kraljevina Danska bude izuzeta od daljih akcija. On je naveo i da Evropska komisija snosi pravne troškove.

Ostaje pitanje da li će se Evropski sud složiti sa mišljenjem glavnog zastupnika i doneti presudu u skladu sa tim? Glavni zastupnik Evropskog suda ima samo savetodavnu ulogu u ovom telu, tako da njegovo mišljenje nije obavezujuće. Međutim, statistika pokazuje da se oko 90% presuda Evropskog suda pravde slaže ili je blisko mišljenju glavnog zastupnika.

Podsetimo, Danska je od jula 2018. ograničila period koji kamioni mogu da provedu na parkingu državnih odmorišta, na maksimalno 25 sati. Ovaj propis Evropska komisija je 2021. protumačila kao ograničavanje slobode pružanja usluga, koja je zagarantovana evropskim zakonodavstvom o drumskom saobraćaju.

U praksi, to znači da ne možete provesti 45-časovni sedmični odmor duž danskih puteva. Ograničenja su izazvala protivljenje među prevoznicima, kako stranim, tako i danskim. Međutim, Vlada smatra ove propise važnim za borbu protiv „migracije i socijalnog dampinga“ u drumskom transportu robe. Oni tvrde da je ograničenje parkiranja od 25 sati potrebno da bi se obezbedili adekvatni uslovi u odmorištima i sprečilo nezakonito i opasno parkiranje.

EK je ranije potvrdila da su ovi ciljevi u opštem interesu, ali i navela da bi se za njihovo postizanje mogli koristiti i drugi metodi. Međutim, i Brisel je primetio problem.

Evropska komisija je 4. marta 2022. godine podnela tužbu protiv Danske pred Evropskim sudom pravde zbog kršenja njenih obaveza prema Uredbi 1072/2009 (EZ), koja između ostalog reguliše kabotažu. U žalbi je Evropska komisija utvrdila da je Danska prekršila svoje obaveze iz članova 1, 8 i 9 kada je ograničila vreme parkiranja na javnim parking mestima duž mreže autoputeva na 25 sati. Evropska komisija je tada smatrala da Danska treba da snosi troškove tužbe.

Mišljenje glavnog zastupnika Evropskog suda pravde sada daje nagoveštaj da bi Evropski sud mogao da donese drugačiju presudu.

Foto: Pixabay.com/planet_fox, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.