Pravni savetnik Evropskog suda pravde: „Odredbu o obavezi vraćanja kamiona treba poništiti“

Osam država Evropske unije (Poljska, Litvanija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Malta, Kipar i Belgija) podnelo je tužbe protiv zakonodavnog paketa EU za drumski teretni transport (Paket mobilnosti I) Evropskom sudu pravde (ECJ), Jedna od spornih odredbi bila je obaveza da se kamioni vraćaju u zemlju porekla svakih osam nedelja, što bi, prema mišljenju pomenutih država članica, moglo imati negativan uticaj kako na životnu sredinu, tako i na aktivnosti transportne industrije i, posredno, na privredu u celini.

Đovani Pitrucela (Giovanni Pitruzzella), pravni savetnik Evropskog suda pravde, u utorak je izneo svoje mišljenje o spornoj odredbi, čime je dokazao da su države EU koje su podnele tužbe u pravu. Iako će konačna presuda biti izrečena početkom 2024. godine, poznato je da sudije ESP često prate mišljenje advokata, piše trans.info

Ukidanje ove odredbe bi doprinelo znatno nižim troškovima za transportna preduzeća i samim tim nižim troškovima za potrošače, smatraju.

Pitruceli smatra da su Evropski parlament i Savet ministara EU prekršili princip proporcionalnosti sadržan u pravu EU kada su odlučili o obavezi vraćanja kamiona, kao i da nije uzet u obzir uticaj povećane emisije i potrošnje goriva na životnu sredinu zbog obaveze vraćanja vozila svakih osam nedelja.

Iz tog razloga, Pitruceli je zaključio da odredbu sadržanu u članu 1(3) Uredbe 2020/1055 treba poništiti, jer krši obavezu iz člana 91(2) Ugovora o funkcionisanju Evropske unije (UFEU), zakon, prema kojem EU prilikom donošenja propisa o transportu mora da uzme u obzir zahteve zaštite životne sredine i specifične transportne okolnosti u pojedinim državama članicama.

Foto: Pixabay/marcinjozwiak, ilustracija