Vozač iz Bosne za volanom bez kartice i sa NEVAŽEĆOM dozvolom

Vozač iz BiH koji je upravljao kamionom slovenačkog prevoznika kažnjen je prošle sedmice u Poljskoj zbog manipulisanja tahografom i nevažeće vozačke isprave.

Nepravilnosti su otkrivene kada je patrola poljske Inspekcije drumskog saobraćaja (ITD) pre nekoliko dana na deonici autoputa A1 kod Godova (okrug Vodžislav) zaustavila kamion koji je vozio ka Češkoj. Tokom kontrole, inspektori su utvrdili da vozač nije beležio radno vreme tokom utovarno-istovarnih operacija, kao i da je izvadio tahografsku karticu i ručno uneo podatke da se u to vreme odmarao. Uviđajem se ispostavilo i da je muškarac koristio nevažeću vozačku dozvolu. Inspektori Šleske inspekcije drumskog saobraćaja zabranili su mu vožnju na period od 3 meseca. 

Prilikom analize digitalnih podataka sa kartice vozača i tahografa, inspektori su utvrdili da je on prilično često vadio karticu i da se poslednji takav slučaj dogodio prilikom istovara u Poljskoj. Nekoliko dana ranije, vozač je tokom vožnje austrijskim autoputem izvadio karticu iz tahografa na nekoliko desetina minuta i tada proglasio pauzu.

– Proverom su utvrđene nepravilnosti ne samo u evidentiranju radnog vremena. Kontrolisani muškarac je pokazao vozačko uverenje koje je nevažeće od oktobra 2022. godine. U međuvremenu, ovaj dokument potvrđuje da vozač ispunjava određene uslove, uključujući validnost periodičnih pregleda i obuke – saopštili su iz Inspekcije drumskog saobraćaja (ITD).

Po zakonu, pošto  mu je oduzeta dozvola, vozač je mogao da se kreće na osnovu izdate potvrde o oduzimanju vozačke dozvole u ​​naredna 72 sata. Vozač je kažnjen i novčano sa 3.000 PLN (oko 670 evra). IZ ITD-a navode da će protiv slovenačkog prevoznika i lica koje rukovodi transportom u kompaniji biti pokrenut upravni postupak. Za utvrđene prekršaje inspektori su prikupili 12.500 PLN (oko 2.800 evra), kao depozit za buduće kazne.

Foto: ITD

  • Stefan je rodom iz Smedereva, a već skoro deset godina vozi kamion u Americi. Poslušajte njegovu priču!