Vozač otkriven na bizaran način: ignorisao znak STOP, pa kažnjen zbog magneta

Patrola poljske Inspekcije drumskog saobraćaja (ITD) zaustavila je nedavno u oblasti Ostrovec Sventokšiskog (Ostrowca Świętokrzyskiego) poljski tegljač sa prikolicom, koji im je privukao pažnju jer se vozač nije pridržavao znaka za zaustavljanje („stop“). Tokom kontrole, ipak, ispostavilo se da postoji mnogo veći prekršaj – korišćenje magneta za manipulaciju tahografom.

Vozač, koji je ujedno i vlasnik firme, seo je za volan i sa praznim kamionom, nakon istovara, krenuo za Starahovice (Starachowice). Nakon što je zaustavljen, inspektori su uočili da, umesto vožnje, u tahografu i na kartici, beleži odmore. Manipulacija radnim vremenom je trajala od trenutka kada je vozač započeo rad tog dana, pa sve do trenutka kada su ga inspektori ITD zaustavili na uviđaju.

Inspektori su mu naložili da odvoji poluprikolicu od tegljača. Magnet umotan u crnu tkaninu bio je pričvršćen za senzor impulsa kretanja kamiona. Ovaj predmet je ometao pravilan rad tahografa.

Zbog ovog prekršaja vozaču je određena suspenzija vozačke dozvole u ​​naredna tri meseca i izrečena mu je novčana kazna zbog nepoštovanja znaka „stop“. To, međutim, nisu sve posledice. Za korišćenje predmeta koji ometa rad tahografa, protiv njega će biti pokrenut postupak po Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju. Preti mu ne samo novčana kazna, već i odgovornost po Krivičnom zakonu, jer je ometanje rada tahografa i manipulacija krivično delo. Počinilac dela predat je službenicima lokalne policijske jedinice na dalje postupanje u ovom slučaju, navodi ITD u saopštenju.

Izvor/foto: Główny Inspektorat Transportu Drogowego (gov.pl)