Vozač „ST Prevoza“ prvi pobednik u takmičenju „Volvo Truck“

Prošle subote, 5. aprila, u „Volvo“ kamionskom centru u Novim Banovcima održana je prva kvalifikaciona runda u okviru takmičenja Drivers’ Fuel Challenge 2014 (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva). Pobednik i drugoplasirani će imati priliku da pokažu umeće u ekonomičnoj vožnji u nacionalnom finalu, zakazanom za 7. jun.

I ovogodišnje nadmetanje u ekonomičnoj vožnji, koje kompanija „Volvo Trucks“ u Srbiji organizuje treći put, privuklo je veliku pažnju profesionalnih vozača, bez obzira da li upravljaju „Volvo“ ili kamionima bilo koje druge marke. Pred tridesetak prijavljenih bio je zadatak gotovo identičan prošlogodišnjem: da kružnu deonicu autoputa od 17,5 kilometara (od servisno-prodajnog centra u Novim Banovcima prema Novom Sadu) prevale za 18 minuta i 30 sekundi, uz što nižu prosečnu potrošnju goriva.

Nabolji rezultat je postigao Darko Lazić is firme „ST Prevoz“ iz Kragujevca, koji je zadatu rutu prevalio za 18 minuta, 26 sekundi i 60 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 27,5 litara. Zanimljivo je da je identičnu potrošnju, ali uz nešto bolje vreme (18:13:96) prošle godine postigao Miroslav Nedić iz iste kompanije, koji je time postao i prvi polufinalista takmičenja Drivers’ Fuel Challenge za 2013.

Drugo i treće mesto na ovogodišnjem prvom kvalifikacionom takmičenju osvojili su vozači iz kompanije „Knjaz Miloš“, iz Aranđelovca, čiji predstavnici već tradicionalno učestvuju u ovom nadmetanju. Oba vozača su postigli bolja vremena od kolege iz Kragujevca, ali su potrošili više goriva: drugoplasirani Saša Pantić je vozio 17 minuta, 57 sekundi i 57 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 27,7 litara, dok je njegov kolega Jovan Brkić imao još bolje vreme – 17:48:65, ali i osetno višu prosečnu potrošnju – 28,6 litara (na 100 km).

Drugo kvalifikaciono takmičenje se održava naredne subote, 12. aprila, u prodajno-servisnom centru „Volvo“ kamiona u Novom Sadu, a postoji i interesovanje za dodatni dan, pa će tako takmičenje u Novom Sadu biti organizovano i u nedelju 13. aprila. Treća kvalifikaciona runda biće održana u okolini Paraćina 15. aprila , a četvrta u Volvo prodajno-servisnom centru u Čačku 25. aprila. Finale, na kojem će biti odlučeno o ovogodišnjem pobedniku nadmetanja Drivers’ Fuel Challenge u Srbiji, biće održano 7. juna, na aerodromu u Batajnici.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.