Zbog prevoza faksifikovanih cigareta vozač kažnjen sa čak 100.000 evra!

Vozač kamiona je osuđen na 2 godine uslovne kazne i mora da plati zapanjujuću kaznu od 100.000 evra nakon što je uhvaćen kako prevozi 5,2 miliona falsifikovanih cigareta u Francuskoj, preneo je trans.info, pozivajući se na francuske portale.

Vozača iz Moldavije zaustavili su carinici u ranim satima 17. januara na Route nationale 2 kod Soasona. Tokom pregleda kamiona rumunske registracije, službenici su potvrdili da se dokumenti povezani sa transportom odnose na tovar polistirenskih ploča. Dok je vozač, kako se navodi u zvaničnom izveštaju, „pokazivao znake nervoze“, ekipa je odlučila da pređe na kontrolu prikolice.

Službenik je potom prokrčio put kroz polistirenske blokove, koji su potpuno zaklanjali pogled na ostatak tereta, da bi u jednom trenutku ugledao kartonsku ambalažu bez bilo kakvih oznaka, koja je, kako se navodi, „imala sve karakteristike kartona krijumčarenog duvana“. Nakon isecanja malog dela kartona, otkriveno je prisustvo „Marlboro“ cigareta. Ukupno je otkriveno 5,2 miliona cigareta, teških 5,2 tone.

Vozač nije mogao da predoči nijedan transportni dokument u vezi sa ovom robom, te je odmah priveden.

Osim što su prokrijumčarene u Francusku, utvrđeno je da su cigarete marke Marlboro i falsifikovane. Roba je oduzeta, a vozač se odmah našao pred sudom.

Francuski list L’Union piše da je vozač kamiona rekao sudu da nije znao da je transportovao falsifikovanu robu.

– Nisam znao da postoje kutije cigareta. Bio sam naivan, mislio sam da samo transportujem stiropor [ploče] u Španiju. Nisam mislio da imam ilegalnu robu – rekao je Moldavac.

U izveštaju L’Uniona se dodaje da je sud čuo kako je 11. januara kamiondžija napustio Moldaviju da bi odleteo za Amsterdam, pre nego što je odvezen u Brisel po kamion i telefon. Zatim je dobio instrukcije da se odveze do Bovea, gde je roba utovarena. Kada su ga upitali zašto nije proverio teret, Moldavac, za koga je rečeno da je bio na ivici suza, rekao je sudu:

Mislio sam da ću imati problema ako proverim već zapečaćeni kamion. Pratio sam samo uputstva koja sam dobio telefonom dok sam išao. Veoma sam pogrešio – ovo je prvi put da sam se našao u nevolji sa zakonom.

Carinik koji je bio prisutan na saslušanju, međutim, nije bio blagonaklono raspoložen. On je na sudu izjavio:

– Nije imao dokaz o poreklu robe. Nije proveravao teret, nije imao ugovor o radu ili fiksnu rutu. Stoga nema dokaza o njegovoj dobroj nameri. Vrednost zaplenjene robe procenjena je na 2,7 miliona evra.

Tužilaštvo je tražilo da se vozaču kamiona izrekne uslovna kazna zatvora od 3 godine, plus novčana kazna, dok je advokat okrivljenog smatrao da je to preoštra kazna.

– Govorimo o vozaču, a ne o čoveku na čelu ove trgovine. Tri godine je dug period za onoga ko samo želi da radi i prehrani svoju porodiu. Možda je bio malo naivan, ali ovo je njegov osnovni posao – tvrdio je advokat.

Na kraju je uslovna kazna skraćena na 2 godine. Međutim, vozač kamiona je i dalje kažnjen sa ogromnih 100.000 evra – što je iznos koji teško da će moći ikada da plati.

Kako prenosi actu.fr, lokalna carinska uprava veruje da je roba bila namenjena prodaji u Parizu. Smatra se da su pomenute cigarete koštale oko 1 evro po paklici, a da bi bile prodate za oko 5 evra, što bi potencijalno donelo profit do million evra.

Portal trans.info podsetio je na jedan slučaj o kome su izveštavali, kada je takođe bila izrečena visoka kazna za vozača. Reč je o situaciji iz 2019, kada je kamiondžija kažnjen sa neverovatnih 3,8 miliona evra zbog prevoza falsifikovane robe iz Kine, ali mu je nakon žalbe kazna smanjena na 11.000 evra.

Foto: ilustracija