Vozači su odahnuli, jer ne moraju da istovaraju robu – Ko je podneo najveći teret te odluke?

Španske vlasti napravile su prošle godine „revoluciju“ izmenama zakona o drumskom transportu robe, kada je uvedena zabrana utovara i istovara za vozače, kao i obaveza ugradnje klauzule o gorivu u ugovore o prevozu.

U ovom sektoru sada su sumirali posledice novih propisa i ukazali na koje učesnike u lancima snabdevanja su oni najviše uticali.

Pomenute teme bile su u fokusu i 22. Nacionalnog transportnog foruma u organizaciji Udruženja španskih proizvođača i distributera AECOC, održanog krajem marta u Madridu.

Zabrana utovara i istovara za vozače kamiona

ACOC je o uticajima novih propisa intervjuisao predstavnike 100 kompanija. Po svemu sudeći, efekti zabrane utovara/istovara su najveći na one koji otpremaju (šalju) robu, a koji su se suočili sa povećanjem troškova i neophodnošću da zaposle svoje ljude, da dodatno angažuju mašine za utovar/istovar ili da traže nove podizvođače, preneli su španski mediji.

Predstavnici transportnih preduzeća istakli su da uticaj novih propisa na delatnost prevoznika nije isti kao na pošiljaoce robe, ali da se istovremeno svi slažu da su u boljoj poziciji nego pre godinu dana, pošto su propisi transparentni i jasniji. Većina anketiranih autoprevoznika je rekla da je zabrana utovara i istovara donela poboljšanje iz perspektive vozača.

U analizi promena koje je mera donela za transportna preduzeća, 33% potvrđuje da je dovela do poboljšanja uslova rada vozača. Njih 54% smatra da je, zaista, situacija prevoznika danas bolja, ali da je potrebno je napraviti još poboljšanja.

Kod pošiljalaca robe, ukupno 72% kompanija smatra da su pogođeni dodatnim troškovima – to je rezultat angažovanja dodatnih zaposlenih, kupovine mašina, promene procesa i novih operacija, a sve to kako bi preuzeli zadatke koje su do sada obavljali vozači kamiona, piše španski portal todotransporte.com

Novi propisi su deo dekreta donetog u martu 2022, koji je rezultat dogovora nadležnog ministarstva i prevoznika iz decembra 2021. On je postignut nakon nekoliko sedmica štrajka u transportnoj industriji, koja se, inače, godinama borila za ovu zabranu.

Dekretom je u Zakon o drumskom saobraćaju uvedena promena koja vozačima vozila najveće dozvoljene mase preko 7,5 tona zabranjuje da obavljaju utovar i istovar robe kako na mestu porekla, tako i na mestu odredišta. Izuzetak su transporti, koji zbog svoje prirode zahtevaju učešće vozača kamiona. To su, na primer, transport cisternama ili drugim vozilima opremljenim uređajima za utovar/istovar (kiperi, vozila sa kranom itd.), regulisani prevoz opšteg tereta između distributivnog centra i prodajnog mesta, usluge dostave paketa i druge slične usluge koje podrazumevaju prikupljanje ili distribuciju pošiljki robe koje se sastoje od malog broja paketa koji se lako mogu istovariti/utovariti, slučajevi kada propisi za određene vrste prevoza izričito predviđaju učešće vozača itd.

Neophodan zajednički pristup

Karmelo Gonzales, predsednik Nacionalnog komiteta za drumski transport, istakao je na događaju u Madridu da je neophodno “da se pokaže da smo partneri (otpremnici robe i prevoznici)“, ističući da treba prestati sa optužbama da su prevoznici uzrok rasta troškova.

On je podsetio i na iznose koje su proizvođači i distributeri dosada uštedeli.

I pošiljaoci robe i prevoznici podjednako se slažu da postoji samo jedan način da se odgovori na izazove u kratkom, srednjem ili dugom roku, a to je saradnja između svih učesnika u transportnom lancu. Ovi izazovi uključuju, pre svega, nedostatak vozača, ekološki prihvatljivu transformaciju lanca snabdevanja zajedno sa transformacijom postojeće flote da bi se ispunili evropski zahtevi, postizanje maksimalne efikasnosti lanaca snabdevanja bez zastoja i digitalizacija.

AECOC je, podsetimo, pre početka primene novih mera upozoravao da će one imati ozbiljne posledice po poslovnu strukturu, jer “jasno dovode u opasnost konkurentnost i efikasnost lanca vrednosti”. Navodili su i da će novi propisi biti posebno štetni za mala i srednja preduzeća, te da mnoga MSP neće uspeti da ih realizuju u praksi.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.