ŠPANIJA: Kada je obavezno nošenje maske u kabini

Od 30. marta nošenje maske obavezno je na svim javnim mestima u Španiji, kako u zatvorenim, tako i na otvorenim prostorima.

Uvođenjem novih propisa otvorilo se nekoliko pitanja, među kojima je i – da li vozači mogu biti kažnjeni ukoliko u vozilu ne nose masku? 

Odgovor je da, ali ne u svim slučajevima.

Kada treba da nosite masku u vozilu?

Vozači ne moraju da nose masku u vozilu ukoliko putuju sami ili sa članom porodice, ali u suprotnom, nošenje zaštitne maske je neophodno. Za kršenje ovih propisa, može biti naplaćena kazna u iznosu od 100 evra.

Španski General Direccion de Trafico (Generalna direkcija za saobraćaj – DGT) juče je objavio saopštenje o upotrebi maski u vozilima. Kako objašnjavaju, nije reč o saobraćajnom prekršaju, već o prekršaju koji se kosi sa propisima o javnom zdravlju i sanitarnim merama.

– Pravni osnov za izricanje novčane kazne definisan je u propisima koji se odnose na suzbijanje i sprečavanje virusa COVID-19 – navodi se.

Stavljanje ili skidanje maske tokom vožnje smatra se neopreznom vožnjom

Iako nošenje maske u vozilu nije saobraćajni prekršaj, stavljanje ili skidanje tokom vožnje jeste. Budući da morate da sklonite ruke sa volana da biste uklonili masku, DGT smatra da je ovaj postupak jednako opasan kao i držanje mobilnog u ruci tokom vožnje.

Stoga se može smatrati neopreznom vožnjom i podrazumeva kazne od 200 evra, kao i 3 kaznena poena.

Izvor: trans.info