Zbog odmora u kabini preko 200.000 evra KAZNI

Danska policija predstavila je rezultate nedavne provere poštovanja propisa o vremenu vožnje i odmora. Zvaničnici su otkrili 50 kršenja zabrane noćenja u kabini na jednom parkiralištu za kamione u blizini nemačke granice, što je rezultiralo kaznama u ukupnom iznosu od preko 200.000 evra, prenosi nemačko izdanje trans.info portala.

Kako se navodi, kontrola je obavljena u nedelju 10. septembra na parkingu u Padborgu. Ranije je bilo nekoliko naznaka da tamo vozači kamiona redovno provode nedeljni odmor u svojim vozilima, iako je to zabranjeno. To pitanje je istraženo i naknadno je isplanirana velika akcija kontrole.

Prema rečima nadležnih, inspekcija je protekla bez posebnih incidenata, a većina vozača je bila svesna da je prekršila zabranu spavanja u kamionu.

Ukupno je kažnjeno 50 vozača kamiona, od kojih nijedan nije bio iz Danske. Samo tri vozila pripadala su danskim transportnim kompanijama.

Kazna za kršenje pomenute zabrane iznosi 10.000 danskih kruna (oko 1.340 evra) za vozača kamiona i 20.000 danskih kruna (oko 2.680 evra) za kompaniju.

Policija je ukupno prikupila 1,5 miliona danskih kruna – odnosno oko 201.000 evra.

Prema navodima policije, velika većina kazni je već plaćena. U nekoliko preostalih slučajeva, vozila su privremeno zadržana, jer iznos nije mogao biti odmah isplaćen.

Foto: Unsplash/Timur Garifov, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.