„Zeleni koridor“ neophodan za smanjenje gužve na Gradini

Uspostavljanje „zelenih koridora“ neophodno je za smanjenje čekanja na srpsko-bugarskoj granici, istakli su juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministra transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Bugarske Hristo Aleksijev, nakon bilateralnog sastanka u Dimitrovgradu.

Tom prilikom resorni ministri su naglasili da je tema poboljšanja kapaciteta graničnih prelaza, kako železničkog, tako i putnog prelaza između Srbije u Bugarske, od najvišeg značaja za obostrani razvoj.

– Mi ulažemo, gradimo i projektujemo više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali kada dođemo do granica susretnemo se s ovim što ste svi imali priliku da vidite – kilometarske kolone pre svega kamionskog saobraćaja. To je nešto što uništava našu ekonomiju, značajno povećava troškove našeg proizvoda i to je ono što pogađa i našu ekonomiju podjednako kao Bugarsku – izjavio je Momirović.

Uvođenje „zelenih koridora“ na drumskom graničnom prelazu Kalotina – Gradina podrazumevalo bi ubrzane pravne, carinske i druge procedure, što bi smanjilo čekanje na granicama.U Srbiji zasad u ovom režimo rade samo prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare, a u proteklom periodu više puta je istican značaj otvaranja „zelenih koridora“ i ka EU.

Srpski ministar je ovom prilikom ponovo najavio početak rekonstrukcije pruge od Niša ka Dimitrovgradu, za koju očekuje da će početkom 2024. godine biti potpuno rekonstruisana elektrificirana pruga.

Bugarski ministar Aleksijev istakao je da Bugarska kao EU zemlja podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kao i u oblasti saobraćaja, te da će pomoći Srbiji kako bi se iz evropskih sredstava finansirala pruga od Niša do Dimitrovgrada.

Izvor: MGSI