Počele pripreme za gradnju novog graničnog prelaza Kelebija – Tompa 2

Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Radne grupe za pregovore i realizaciju projekta novog graničnog prelaza Kelebija – Tompa 2. 

Za predsednicu radne grupe imenovana je državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Emeše Lalić Urban, dok je zamenik Miroslav Alempić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra.

Članovi su još i Goran Prodanović – rukovodilac grupe za granice u Ministarstvu spoljnih poslova; Ivan Cvijović – pomoćnik načelnika Uprave granične policije; Natalija Belić – pomoćnica direktora za planiranje, Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije; dr Milica Dobričić – rukovodilac grupe u Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam Srbije; Milan Savić – načelnik Sektora za upravljanje graničnim i pograničnim prelazima u Republičkoj direkciji za imovinu; Milovan Bekrić, pomoćnik direktora Koridora Srbije; Zorica Satarić – šef Odeljenja za razvoj projektne i planske dokumentacije Koridora Srbije i Robert Balko Mačai – upravnik carinarnice Subotica.

Takođe, kako se navodi u odluci, predsednik Radne grupe može pozvati i predstavnike drugih organa i organizacija da učestvuju u radu.

Odluka o osnivanju radne grupe objavljena je u Službenom glasniku 5. aprila 2024, a na snagu stupa osam dana kasnije.

Srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, podsetimo, još u maju prošle godine najavio je „razdvajanje putničkog i teretnog transporta“ na novom prelazu Kelebija. Govoreći u parlamentu o planovima za proširenje postojećih ili gradnju novih prelaza između Srbije i Mađarske, Vesić je izjavio da „mađarski partneri planiraju da grade novi prelaz Kelebija, malo dalje od dosadašnjeg prelaza, ka kojem će voditi jedno odvajanje Ipsilon kraka sa srpske strane“. Tako će jedan granični prelaz na Kelebiji biti namenjen samo za putnički, a drugi za teretni saobraćaj. Namera za razdvajanje putničkog i teretnog saobraćaja istaknuta je i u tenderu za izradu planske dokumentacije, koji je objavljen tokom leta 2023. 

U transportnoj javnosti u Srbiji se, pak, ovih dana pojavila informacija da je planirano da novi terminal Kelebija zapravo bude manjeg kapaciteta nego što je sadašnji, odnosno da je planirano manje parking mesta za kamione. Takav razvoj situacije, kako su ocenili, je veoma alarmantan. Ovim povodom portal PlutonLogistics obratio se nadležnom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sa pitanjem kakvi su kapaciteti zapravo planirani na novom prelazu Kelebija, a njihov odgovor ćemo objaviti odmah po dobijanju.

Prema izveštajima koji su u našu redakciju prošle nedelje stizali sa terena, u sredu je na Kelebiji oboren „neslavni rekord“, a kolona kamiona dostigla je čak 12 kilometara.

Foto: YouTube/PrintScreen, Kelebija, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.