ZA VOLANOM: Dejan Marinković, vozač vangabarita – Crtanjem je sve počelo

Kada smo se dogovarali za intervju, rekao je: „Ako treba da se žalim i da kukam – nisam taj. Ja volim svoj posao!“ Upoznali smo se kao deca, sećam se da je tada sa velikim žarom pričao da želi da vozi kamion. Vodeći se onom poznatom, ”Ako radiš šta voliš-nećeš raditi ni dan u životu”, izuzetno mlad je ušao  u preduzetničke vode.

Danas, u svojim tridesetima ima svoju prevozničku firmu, registrovanu u Vrčinu gde i živi. Dejan Marinković je „za volanom“ firme Transport ADM već deset godina.

Crtanjem je sve počelo, naglašava. Još kao mali, na papiru je ilustrovao kamione iz svoje mašte. Kao radoznali dečak upijao je sve detalje dok je kao “suvozač” slušao anegdote svoga dede, koji je vozio za čuveni Tranšped. Tranšped, po kome je beogradsko naselje dobilo ime, bio je ekonomski gigant u tadašnjoj Jugoslaviji, a imao je težinu na svetskoj sceni u oblasti špedicije.

Odatle, kaže, ljubav prema vožnji i teškim vozilima.

– Otac me je podržao u ideji da kupimo prvo vozilo i da pokrenemo svoj posao. U početku sam radio selidbe. Tako sam upoznavao ljude i posao se razvijao brzo. Nova poznanstva “rađala” su nove poslove. Prešli smo na robu široke potrošnje, pa smo ušli u svet građevine. Zbog toga smo se i prekvalifikovali na vangabarit i teške terete, što i sada radimo. Imamo kamione sa plato prikolicama i sa kranom – kaže naš sagovornik.

S obzirom na to da najviše rade za građevinsku industriju, kaže da posla ima… Ima zaposlene vozače, ali često i sam seda za volan.

  • PROČITAJTE i ostale intervjue koje smo objavili u serijalu priča ZA VOLANOM!

– Transport vangabaritnog prevoza je jako specifičan. Morate dobro poznavati sve propise i poštovati ih. Karakteristični termini vanrednog prevoza, konvoj, vozila za pratnju… Potrebni su specifični papiri i razne dozvole, način označavanja vanrednog prevoza… Sa druge strane i vozač mora da ima specifične veštine. Neophodna je preciznost u radu, jer nema prostora za greške. Potrebna je pažnja pri utovaru, vezivanju i fiksiranju tereta, kao i u istovaru. Naravno, kamion mora biti ispravan i po mogućstvu što noviji. Za jedan posao potrebno je minimum dva čoveka. U skladu sa zakonima, potrebno je obezbediti i pratnju  – objašnjava nam Dejan specifičnosti svoga posla.

Zadovoljan je svojim klijentima za koje vozi, a sa kojima sarađuje skoro od samog početka. Učestvuje i u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji. Kaže, angažovani su i na putu i na pruzi.

– Dovozili smo materijal za prugu Novi Beograd-Stara Pazova, sad smo se prebacili na deonicu Novi Sad-Subotica. Tu su angažovani naši kamioni sa kranom. Za izgradnju obilaznice oko Beograda, konkretno tunele kod „Hiljadu ruža“, vozili smo 800 stubova dugih 28 metara. Radio sam sa kolegama, angažovali smo 10 kamiona.

Kao poslodavac sa dugim stažom vozača, kaže da može realno da sagleda obe strane.

– Tu sam da pomognem i da pokušam da rešim greške i nesporazume sa jedne strane vozača, sa druge klijenata. Zadovoljan sam svojim zaposlenima i uvek mogu da nađem vozača. Plaćamo lepo. Malo više nego drugi.

Obim posla zasada je zadovoljavajući i naš sagovornik kaže da nema nameru da se širi.

– Osim u slučaju da naši klijenti imaju veće zahteve.

Porodica

Iza svakog uspešnog čoveka stoji porodica. Dejan je oženjen i ima dvoje dece. Napominje da mu se u poslu nedavno priključio brat iz familije i da mu to izuzetno znači.

– Veoma mi je značajna njegova podrška. Zbog velikog obima posla, priskočio mi je u pomoć i baš sam mu zahvalan zbog toga.

Idem u biblioteku, što da ne

Naš sagovornik aktivan je i na društvenim mrežama, a na Instagram nalogu njegove firme možete videti sa kojim se izazovima svaki dan suočavaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by transport_adm (@transport_adm)

Često se “čekira” i u „Biblioteci grada Beograda“, kako u šali naziva jedan beogradski ugostiteljski objekat koji je specifičan po atmosferi koju čine ljudi koji tu dolaze.

– Živ sam čovek, moram sebi dati oduška. Volim druženje i uvek ima vremena za to. Volim kafanu, muziku, društvo… Znam da zapevam, a i da odsviram nešto.

„Za volanom“

U ovom serijalu čeka vas deset priča iz ličnog ugla profesionalnih vozača, a sa našim sagovornicima razgovaraćemo kako o njihovim radnim zadacima i svemu što ih prati, tako i o temama značajnim za profesiju – koje nove tehnologije im pomažu u radu, zbog čega je važno drugarstvo na drumu, kako vide budućnost svoje struke.

Rubriku „Za volanom“ portal PlutonLogistics realizuje u partnerstvu sa brendom VARTA.