Jevgenija Salmane, ASC Managing Director Europe East District UPS – U Srbiji beležimo kontinuirani rast

Kompanija UPS je osnovana davne 1907. godine u Americi. Danas UPS vredi više milijardi dolara, najveća je svetska kompanija za dostavu paketa i vodeći svetski dobavljač specijalizovanih transportnih i logističkih usluga. Svakog dana upravljaju protokom robe i informacija na više od 200 lokacija širom sveta.

Imali smo tu čast i zadovoljstvo da za portal PlutonLogistics govori Jevgenija Salmane, ASC Managing Director za Europe East District.

PL: Recite nam nešto više o poslovanju kompanije UPS u Srbiji?

– Kompanija UPS pruža svoje usluge, uključujući dostavu paketa i tereta, kao i logistiku i distribuciju preko svog ovlašćenog operatera Express Courier d.o.o od 1997. godine, od kada je i aktivna na srpskom tržištu. Preduzeće Express Courier je osnovano 1996. godine i ima objekte na 2 lokacije. Treći objekat je u izgradnji. Express Courier ima 50 zaposlenih, koji su uz dugogodišnje predane partnere doprineli uzastopnom dvocifrenom rastu kompanije u Srbiji.

PL: Koliko ste zadovoljni poslovnim rezultatima u 2018? Kakve su projekcije za 2019?

– UPS je veoma zadovoljna svojim rezultatima u Evropi u 2018. godini kada smo uspeli da povećamo izvoz za više od 5% u odnosu na prethodnu godinu.

Evropa je ključno tržište za UPS i kompanija ostaje energična u nastupu na Starom kontinentu. Preduzeća svih veličina traže i nastaviće da traže prilike za međunarodno poslovanje, a za to će im biti potreban pouzdan partner koji će im pomoći da uspešno dopru do svojih kupaca.

UPS je optimističan u pogledu Evrope i naših poslovnih prilika u njoj. U izvrsnoj smo poziciji da pomognemo preduzećima svih veličina u zemljama širom Evrope da se snađu u složenom svetu globalne trgovine i da budu uspešni na globalnom tržištu – ili drugim rečima – u odličnom smo položaju da pomognemo našim klijentima da njihova dragocena roba pouzdano stigne na pravo odredište, u pravo vreme, u pravom fizičkom stanju i po odgovarajućoj ceni.

PL: Sa kojim kompanijama najviše radite? U kojoj industriji vidite šanse za razvoj?

– UPS ima klijente iz različitih industrija. Klijenti biraju UPS zbog mogućnosti koje pruža naša globalna logistička mreža, sveobuhvatnog asortimana usluga i čuvene pouzdanosti, brzine i lakoće korišćenja.

Megatrendovi – poput e-trgovine, novih modela isporuke, tehnoloških inovacija, urbanizacije, promena trgovinskih puteva – iz korena menjaju tržišta i svakodnevni život. Ovi trendovi utiču na to na koje mesto i na koji način UPS mora da usredsredi svoj razvoj.

UPS je definisao četiri strateška pravca u kojima verujemo da imamo dobar položaj za dalji profitabilan rast:

  1. Kontinuirani razvoj međunarodnih tržišta sa visokim rastom na kojima efikasno možemo da povezujemo domaće i strane kupce putem naše pametne globalne logističke mreže. Vrednost globalnog tržišta pošiljki je na putu da poraste sa 300 milijardi na 480 milijardi dolara do 2022. godine, pri čemu će otprilike dve trećine tog povećanja doći izvan Sjedinjenih Država.
  2. Proširenje putem B2B i B2C e-trgovine. Predviđa se da će prodaja preko e-trgovine u svetu dostići 3,3 biliona dolara u 2019. godini i udvostručiti se na 6,7 biliona dolara do 2025. godine. Očekuje se da će međunarodna e-trgovina porasti za 25% i 2019. i 2020. godine. Nalazimo se u jedinstvenoj poziciji da povezujemo trgovce i potrošače putem naše pametne globalne logističke mreže koja održava ravnotežu između brzine i troškova.
  3. Dalji prodor na tržišta zdravstvene zaštite i prirodnih nauka, uzimajući u obzir sve veći pomak ka kućnoj zdravstvenoj zaštiti, pri čemu će naša rešenja za lance snabdevanja i pouzdana mreža za dostavu pružiti nove vrednosti zdravstvenim kompanijama i potrošačima.
  4. Poboljšanje usluga i vrednosti za mala i srednja preduzeća. Repozicioniramo naše komercijalne i uslužne strategije kako bismo pomogli ovom rastućem ekonomskom segmentu da smanji složenost i troškove logističkih usluga i iskoristi prednosti naših tehnoloških platformi za rast.
Foto: UPS

PL: Kako ste globalne UPS standarde prilagodili lokalnom tržištu?

– UPS vodi globalno povezanu transportnu mrežu koja na svim tržištima nudi iste visoko kvalitetne usluge. Naši partneri u Srbiji posluju na isti način kao i naši partneri u drugim zemljama – mi obezbeđujemo održavanje UPS standarda putem posebnih ključnih indikatora performansi kojima pružaoci usluga na lokalnom nivou moraju da teže.

PL: Online trgovina je doživela bum u celom svetu, kod nas kao da tek dolazi. Sa ogromnim iskustvom u toj oblasti na globalnom nivou, po vašem mišljenju, koje će promene u transportu i logistici u Srbiji doneti kupovina iz fotelje?

– E-trgovina nastavlja da radikalno menja način na koji B2C i B2B kompanije pružaju usluge svojim klijentima. Za B2C isporuku i dalje postoji velika potražnja, a vidimo velike mogućnosti kod B2B-a, malih i srednjih preduzeća i međunarodnog transporta robe. Iako kasni, u prethodnom periodu Srbija beleži rast i razvoj na tržištu e-trgovine i društvenih mreža. Razvojem opcija i alata za plaćanje putem interneta, ali i sa stalnim rastom BDP-a po glavi stanovnika, uticaj društvenih mreža na tržište će se samim tim povećavati, što će zauzvrat imati pozitivan uticaj na povećanje obima izvoza.

UPS je kompanija izbora za e-trgovinu. Gradimo inovativna rešenja i sarađujemo sa liderima za e-trgovinu kako bismo služili malim, srednjim i velikim preduzećima širom sveta.

PL: Koje nove tehnologije koristite u poslovanju? Šta korisnici vaših usluga konkretno dobijaju korišćenjem tih rešenja?

– Tehnologija pokreće praktično svaku uslugu koju nudimo i svaku operaciju koju izvodimo. Naše tehnološke inicijative su vođene potrebama kupaca. UPS je globalni lider u razvoju tehnologije koja pomaže našim kupcima da optimizuju svoje procese slanja robe i logistike kako bi smanjili troškove, poboljšali uslugu i povećali efikasnost. Na primer, nudimo različite opcije usluga na mreži koje našim kupcima omogućavaju da integrišu UPS funkcionalnost u sopstveno poslovanje ne samo da pogodno pošalju, upravljaju i prate svoje pošiljke, već i da svojim klijentima omoguće bolju razmenu informacija. Tehnologija je takođe osnov za poboljšanje procesa unutar UPS-a koje povećava produktivnost, poboljšava pouzdanost i efikasnost, a smanjuje i troškove.

PL: Sve više se govori o digitalizaciji, primeni veštačke inteligencije i Internet of things u oblasti logistike i distribucije. Da li vaša kompanija prati te trendove i u kojoj meri?

– Živimo u doba u kojem najsavremenije tehnologije i inovativni načini razmišljanja menjaju mnoge aspekte poslovanja – uzmite u obzir 3D štampanje, big data, masovnu podršku (crowd-sourcing). U mnogim kompanijama ove razorne snage stvaraju potrebu za novim načinima poslovanja – novim modelima rada, novim savezima, a u mnogim slučajevima i novim logističkim rešenjima.

UPS je u dobroj poziciji da iskoristi mogućnosti koje danas postoje i koje će se pojaviti u narednim godinama. Snaga, fleksibilnost i domet naše svetske mreže služe kao okosnica globalne ekonomije, a ove tehnologije će omogućiti globalnoj ekonomiji da nastavi da raste.

UPS ulaže milijardu dolara godišnje u tehnologiju. Kao deo ove investicije, pokrenuli smo novu inovativnu tehnologiju u SAD-u pod nazivom ORION (On-Road Integrated Optimization and Navigation -integrisana optimizacija i navigacija na putu) koja podiže kriterijume efikasnosti i korisničkog servisa.

Koristeći detalje na nivou paketa i prilagođene podatke na mreži, ORION pronalazi vozačima najefikasniju rutu isporuke. Alat koristi široku telematiku flote i napredne algoritme za optimizaciju ruta na potpuno novom nivou. Iako ova tehnologija trenutno nije dostupna u Evropi, zabeležili smo izvanredan uspeh u Sjedinjenim Državama i razmotrićemo da li ćemo je proširiti na nova tržišta.

PL: Migracija zaposlenih u logistici je postala opšti trend. Kakva je situacija u vašoj kompaniji? Na koji način se borite da zadržite kadrove?

– Kompanija trenutno ima kadar koji joj je potreban kako bi nastavila da pruža visok nivo usluga koji naši klijenti očekuju. UPS zaposlenima nudi paket konkurentnih plata i beneficija, kao i mogućnosti za obuku i rast. Budući da je u pitanju globalna kompanija, zaposleni mogu iskoristiti mogućnost da razvijaju svoje karijere u različitim delovima sveta i tako steknu iskustvo u širokom spektru funkcija unutar kompanije. Brojni viši rukovodioci, uključujući našeg izvršnog direktora i predsednika UPS International-a, započeli su svoju karijeru kao honorarni radnici za utovar i istovar robe – što pokazuje mogućnosti koje su dostupne zaposlenima u UPS-u.

Originalni tekst intervjua dostupan je na engleskom jeziku.

Objavljeno u saradnji sa Bojanom Grkom, Business Development Manager Express Courier d.o.o. ASC for UPS

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.