Marija Kosanović, HR menadžerka Gebrüder Weiss Srbija – Gradimo stabilan sistem izgrađen na porodičnim vrednostima

Sa više od 7.300 zaposlenih, 150 sopstvenih filijala i prometom od 1,7 milijardi evra u 2019. godini, kompanija Gebrüder Weiss se svrstava među vodeća transportna i logistička preduzeća u Evropi. U našoj zemlji zapošljavaju 260 radnika, a prema rečima Marije Kosanović, HR menadžerke Gebrüder Weiss Srbija, među zaposlenima neguju iskrenost, otvorenost, posvećenost, fleksibilnost i timski rad.

Marija Kosanović u intervjuu za PlutonLogistics govori o mogućnostima za zaposlenje u toj kompaniji, kao i o napredovanju u karijeri, edukaciji i vrednostima koje dele.

PL: Iza nas je veoma izazovan period. Vaša kompanija nije imala pauzu u poslovanju. Naprotiv. Vaši zaposleni su bili u „prvim redovima“. Na koji način ste odgovorili na zahteve koje je diktiralo vanredno stanje?

– Kao deo industrije koja je nastavila sa radom i tokom vanrednog stanja, vodili smo se našim sloganom „GW moves On“ – nastavili smo da se krećemo, fokusirani na to da održimo nivo i kvalitet usluge po kome smo prepoznatljivi. Bilo nam je veoma važno da zaposlenima pružimo bezbedno radno okruženje, te smo se strogo pridržavali svih preporuka Vlade i relevantnih institucija. Prilagodili smo procese i način obavljanja svakodnevnih zadataka, uveli rad od kuće, posebno zbrinuli ugrožene kategorije zaposlenih, obezbedili sve zaštitne mere i pre uvođenja vanrednog stanja. Učestvovali smo u virtuelnim radionicama, a potrudili smo se da u nekoliko navrata obradujemo zaposlene malim poklonima u znak zahvalnosti što i u ovako teškim trenucima daju sve od sebe.

PL: Ispred nas je još izazovniji period. Mnogi radnici strepe za svoja radna mesta. Kakva je situacija u vašoj industriji?

– Naš cilj je da održimo stabilno poslovanje, a to možemo samo uz pomoć naših zaposlenih. Uspeli smo da očuvamo sva radna mesta, zaposlili smo nekoliko novih koleginica i kolega, a i u narednom periodu ćemo imati isti fokus. Odlučili smo da ne koristimo mere koje je Vlada obezbedila za privrednike, iako je izvesno da će kriza u pojedinim privrednim granama uticati i na našu industriju.

PL: Rekli ste da ćete i u narednom periodu zapošljavati. Koje su to osobine zaposlenih koje najviše cenite, a na osnovu kojih se napreduje u poslu ili prima u radni odnos?

– GW je najstarija logistička kompanija koja je i dalje u porodičnom vlasništvu, što nam pruža stabilan sistem izgrađen na jakim, porodičnim vrednostima. Negujemo iskrenost, otvorenost, posvećenost, fleksibilnost i timski rad i radujemo se kada ove vrline prepoznamo među kandidatima i kolegama.

PL: Da li vaši zaposleni imaju mogućnost napretka u kompaniji i da li imaju mogućnosti prelaska iz jednog sektora u drugi?

– Veoma smo ponosni na veliki broj naših zaposlenih koji su svoju karijeru započeli u našoj kompaniji i koji iz godine u godinu rastu sa njom. Neki od njih su prve GW korake napravili kroz program dualnog obrazovanja, a danas vode čitava tržišta, što pokazuje da je kod nas sve moguće. Ohrabrujemo zaposlene da istražuju i razvijaju svoja interesovanja, sa ciljem da im pružimo što više mogućnosti za napredak.

PL: Kada ste već pomenuli dualno obrazovanje, kakva su vaša iskustva sa tim programom u Srbiji?

– U septembru bi treća generacija učenika Srednje saobraćajne škole iz Zemuna trebalo da krene sa nastavom u okviru dualnog obrazovanja u našoj kompaniji. Prethodne dve generacije takođe nastavljaju aktivan rad kroz program. Nažalost, pandemija je ove godine uticala na program, ali verujemo da će naši vredni i posvećeni učenici uspeti sve da nadoknade. Zaista smo ponosni na sve polaznike i želimo da jednog dana budu naši zaposleni.

PL: Da li vaša kompanija organizuje praksu za studente? Da li među zaposlenima imate studente koji su bili na praksi, a kasnije dobili i posao?

– Organizujemo letnju praksu za studente Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, koju promovišemo u saradnji sa fakultetom i njihovim Sajmom poslova i praksi. Prošle godine, nakon procesa selekcije, odabrali smo četiri najbolja studenta. Kod nas su proveli leto na praksi, a po završetku prakse njih troje je dobilo priliku za zaposlenje.

PL: Recite nam nešto više o vašim projektima Orange Future i my Orange College.

– Orange Future je program razvoja mladih talenata koji je prilagođen potrebama naše organizacije od samog starta i danas možemo reći da je temelj različitim korporativnim programima koje smo implementirali. Kroz rad na projektima, rotaciju posla i kombinaciju učenja na poslu i van njega, učesnici imaju priliku da se timski povežu, razvijaju veštine, ali i doprinesu realizaciji ključnih projekata kompanije GW.

My Orange College je  naša oaza znanja, jedinstvena platforma za učenje, sa puno dostupnih sadržaja iz različitih oblasti. Od dobrodošlice i osnovnih podataka o poslovanju GW-a za novozaposlene, do obaveznih edukacija iz različitih oblasti. O sadržaju brine tim internih i eksternih stručnjaka, uz nesebičnu pomoć lokalnih HR odeljenja. Jednostavno, pristupačno, uvek dostupno – jednom rečju, MyOC!

PL: U vašoj industriji je velika fluktuacija radne snage. Na koji način „vezujete“ zaposlene za vašu kompaniju?

– Rekla bih da je na tržištu poslednjih nekoliko godina prava „borba“ za talente. Pratimo, osluškujemo i prepoznajemo potrebe naših zaposlenih kako bismo za njih kreirali podsticajno radno okruženje.

KAKO KONKURISATI

Svi oni koji su zainteresovani za rad u kompaniji GW, mogu se obratiti na mail office@gw-world.com ili na broj telefona 062/238 511.

Foto: GW/Marko Risović

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.