Prevezli za petinu više kontejnera, a zaradili manje nego prethodne godine

Japanski brodar Ocean Network Express (ONE) zabeležio je značajan pad prihoda u poslednjem kvartalu 2023. godine. Kompanija je saopštila da je u poslednja tri meseca prošle godine ostvarila čak 248 miliona dolara gubitaka iz redovnog poslovanja, što su pripisali nižim vozarinama i povećanju isporuka novogradnje, prenosi Pomorac.hr. 

Međutim, i dalje očekuju pozitivan pomak u prvom kvartalu ove godine, pre svega zbog ogromnih povećanja cena izazvanih krizom u Crvenom moru.

I pored transporta čak 3,1 miliona TEU, odnosno 17% više nego prošle godine, ONE je u trećem kvartalu zabeležio pad prihoda od 46% u odnosu na isti period 2022. godine. Reč je o iznosu od 3,4 milijarde dolara, sa gubitkom EBIT-a od 248 miliona dolara i neto gubitkom od 83 miliona dolara.

Slična je situacija i sa partnerom kompanije ONE iz THE Alliance, nemačkim brodarom Hapag-Lloyd, koji je prijavio gubitak EBIT-a od 3 miliona dolara za ovaj kvartal. Tokom ovog perioda, Hapag je zadržao prosečnu cenu od 1.190 USD po TEU, dok je kod ONE bila 1.081 USD po TEU.

– Usporen rast potrošnje, sezonsko smanjenje prometa tereta i priliv novih brodova doprineli su daljem ublažavanju trenda ponude i tražnje i niskim kratkoročnim vozarinama u ovom kvartalu – navodi ONE.

Za fiskalnu godinu koja se završava 31. marta, ONE predviđa neto profit od 856 miliona dolara, što je značajno manje u odnosu na 15 milijardi dolara godinu dana ranije. U prvom kvartalu 2024. očekuju dobit od 239 miliona dolara, nesumnjivo uzrokovanu velikim povećanjem vozarina zbog skretanja pomorskog saobraćaja sa Sueckog kanala.

Izvršni direktor Džeremi Nikson nije komentarisao budućnost kompanije ONE u okviru THE Aliance nakon najavljenog odlaska kompanije Hapag-Lloyd za godinu dana. Sredinom januara članice alijanse objavile su kratku zajedničku izjavu u kojoj su istakle svoju „posvećenost održavanju čvrste saradnje tokom 2024. godine“.

Prema Alphaliner-u, ONE je šesti najveći prevoznik na svetu, sa flotom od 234 broda i ukupnim kapacitetom od 1,8 miliona TEU, uključujući šest dugoročno iznajmljenih brodova od 24.000 TEU koji su plovili na rutama između Azije i Severne Evrope tokom poslednjeg kvartala prethodne godine.

Foto: Unsplash/Fredrick Filix