Nebojša Mandić, Flash Srbija – Nema industrije koja ne zahteva hitne isporuke

Potrebu za premium freight uslugama praktično imaju svi. Iako se prevashodno vezuje za automobilsku industriju, upiti stižu i iz avio, mašinskog, IT ili marketing sektora.

– Nema industrije koja, pre ili kasnije, ne zatraži da se nešto hitno, takoreći odmah, bezbedno transportuje u Srbiju ili iz Srbije u svet, uz visok nivo pouzdanosti i digitalno praćenje, odnosno track & trace – kaže na početku razgovora za PlutonLogistics Nebojša Mandić, direktor Flash Srbija.

Vodeći evropski pružalac usluga premium freight-a, sa tradicijom dužom od 40 godina, Flash, na svoju mapu 2023. ubeležio je i Beograd. Reč je sistemu za hitne pošiljke, koji opslužuje globalne i evropske kupce u automobilskoj, avio, elektronskoj i drugim industrijama, zdravstvu…

PL: Posle ovog kratkog perioda u kome ste fokusirani na premium freight, kakva su vaša prva zapažanja?

– Prva iskustva nam pokazuju da potrebe za premium freight uslugama, na našem tržištu, praktično imaju svi. Nema industrije koja, pre ili kasnije, ne zatraži da se nešto hitno, takoreći odmah, bezbedno transportuje u Srbiju ili iz Srbije u svet, uz visok nivo pouzdanosti i digitalno praćenje, odnosno track & trace. Ipak, najčešće i u najvećem obimu, naše usluge koristi automobilska industrija, kako za hitnu otpremu automobilskih komponenti proizvođačima vozila, tako i za hitan uvoz repro materijala. Tu ni proizvođači automobilskih komponenti koji kod nas posluju, ne smeju sebi da dopuste zastoje i kašnjenja u svojoj proizvodnji, ali ne smeju ni da prouzrokuju prekid proizvodnje automobila koji te komponente koriste, jer to za posledicu ima višemilionske penale. S obzirom na to da smo mi kao tržište u najvećoj meri povezani sa Evropskom unijom, za premium freight se najviše koriste hitni kombi servisi za transporte do 10 paleta, odnosno 1,000 kg.

U svojoj evropskoj mreži imamo 40.000 takvih vozila koja su spremna da bilo gde izvrše preuzimanje u roku od 1 h od prijema transportnog naloga. To našim klijentima pruža sigurnost da kada im u proizvodnji iskrsnu neočekivane okolnosti, možemo da ih zaštitimo od posledica.

PL: Kako se, kao i što sami kažete, premium transport vezuje za autoindustriju, koja je u Srbiji veoma razvijena, da li vas je neka druga grana privrede pozitivno iznenadila?

– Da, što se autoindustrije tiče kod nas se proizvodi širok portfolio proizvoda, od komponenti za električne automobile, elektronskih sklopova, raznovrsnih elektro-motora, menjača i njihovih elemenata, do brisača, svetlosnih grupa, elemenata enterijera i širokog asortimana auto kablova. Iako smo tu najčešće angažovani, naše usluge koriste i druge industrije. Na primer, avio-industrija za AOG (Aircraft On Ground) situacije, kada je potrebno hitno dopremiti delove za popravku aviona kako bi mogao da nastavi svoj let ili specifične alate kako za popravke, tako i za održavanje aviona. Takođe, tu su i IT kompanije, kada je potrebno određenu opremu hitno ili otpremiti ili dopremiti kako bi se osigurao neometan rad sistema. Zatim, mašinska industrija za svoje proizvode u različitim projektima ili kada dođe do neočekivanih kvarova. Naše usluge koriste i marketinške kompanije kada njihove materijale treba hitno transportovati za kampanje, prezentacije ili sajmove.

Pored kombi servisa koje sam pomenuo, mi pružamo premium rešenja i u avio-saobraćaju. Obezbeđujemo i čartere, kada je veća količina robe potrebna da se bez odlaganja transportuje, ali imamo i on-board kurire za hitne transporte manjih pošiljaka.

PL: Kakva je konkurencija u Srbiji? Koje su ključne karakteristike koje čine vašu uslugu konkurentnom u ovom sektoru?

– Kao i u svakom poslu, svakako, nismo sami na tržištu. Razvijena konkurentnost bilo koje usluge donosi dobro klijentima u smislu većeg broja opcija na raspolaganju, kvaliteta, sigurnosti i cene. Prisutne su kompanije koje se, poput nas, fokusirane na premium freight, ali slične usluge pružaju i veliki sistemi koji u svom portfoliju imaju širok dijapazon usluga u oblasti logistike i transporta, pa pružaju i ovakve usluge. Tu su, takođe i mali i srednje veliki preduzetnici, koji raspolažu različitim flotama transportnih vozila.

Među našim prednostima, po kojima se izdvajamo, najpre bih izdvojio to da imamo veliki broj vozila na raspolaganju u svakom momentu i to našim klijentima pruža sigurnost da ćemo uvek obezbediti potrebno transportno rešenje. Mi smo globalna kompanija, tako da za naše klijente vršimo preuzimanja u npr. Maroku, Francuskoj ili Turskoj, na isti način kao i u Srbiji. U bliskoj saradnji sa našim globalno pozicioniranim kancelarijama koje nam pružaju podršku gde god je to potrebno, zajednički osiguravamo najviši mogući kvalitet, bez obzira na transportni put i smer. Uz naše direktno prisustvo u Srbiji, podržavamo klijente u svim carinskim postupcima što, kao što svi znamo, može da predstavlja izazov u saradnji sa evropskim kompanijama i tržištima koji su se od toga odvikli. Uz sve to, poslujemo po „control tower“ principu, tako da smo operativni 24/7.

Ono što mislim da je veoma važno, klijentima obezbeđujemo rešenja u veoma kratkim rokovima, 10-15 minuta od poziva, a preuzimanje pošiljki vršimo u roku od 60-90 minuta. Sve nam to omogućava digitalna platforma koju koristimo kao i track & trace sistem kojem klijenti imaju pristup za svoje transporte, tako da u svakom trenutku znaju gde se njihova pošiljka nalazi. Na poziv klijenta, stupamo u akciju poput hitne pomoći ili vatrogasne brigade. Jednostavno, brzo i efikasno osiguravamo hitne transporte i to po veoma konkurentnim cenama.

PL: Kako se nosite sa izazovima brze i hitne dostave robe, posebno u specifičnim prilikama u Srbiji?

– Sa jedne strane, Flash ima preko 40 godina tradicije u razvoju hitnih, vremenski kritičnih transporta u gotovo čitavom svetu, a sa druge strane moj tim ima dugogodišnje iskustvo u ovim uslugama na našem tržištu. Poznajemo propise, znamo unapred šta je od dokumentacije potrebno pripremiti da bi se transport efikasno obavio i time umanjujemo mogućnost kašnjenja. S obzirom na to da većinu transporta obavljamo kombi vozilima, imamo mogućnost korišćenja i manjih graničnih prelaza na kojima se gužve ređe pojavljuju. Ali, svedoci smo i da Uprava carina, carinarnice i carinske ispostave na graničnim prelazima i terminalima neprekidno usklađuju naše propise sa evropskim i uvode pojednostavljenja.

PL: Kakvi su globalni trendovi u oblasti premium freight-a? Kako planirate da se prilagodite budućim potrebama u industriji?

– Većina sadašnjih poslovnih trendova zasnovana je na tehnologiji. Svedoci smo da je veštačka inteligencija sve prisutnija i da se eksponencijalno razvija. To, između ostalog, dovodi do toga da je danas više nego ikada neophodna inovativnost, potrebni su novi proizvodi i nove usluge, novi projekti, testiranja, preispitivanje dosadašnje prakse i sl. Sve to podiže očekivanja od supply chain-a koji mora biti pecizniji, efikasniji i elastičniji, što to je izazovno obezbediti u postojećim uslovima, kada je ugrožena plovidba kroz Suecki i Panamski kanal, kada postoje ekonomske sankcije u određenim zemljama, kada imamo sukobe i bezbednosne izazove.

Time raste tražnja za premium feight-om, od kojeg se takođe, očekuje inovativnost, digitalizacija, brža reakcija, efikasnost i cenovna konkurentnost. Naša tehnologija omogućava diektno povezivanje sa sistemima kako klijenata, tako i dobavljača. Na taj način skraćujemo vreme odaziva na zahteve klijenata, podižemo transparentnost i produktivnost. Pomno pratimo promenljive potrebe svih industrija koje imaju potrebe za premium freight-om i obezbeđujemo odgovore na ključna pitanja.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.