Continental Automotive otvorio fabriku automobilske elektronike u Novom Sadu (FOTO)

Kompanija Continental Automotive Srbija, deo tehnološke kompanije Continental AG, otvorila je u nedelju (7. marta 2021. godine) fabriku automobilske elektronike u Novom Sadu. Predstavnici kompanije Continental najavili su da se u novootvorenoj fabrici neće praviti samo instrument table i displeji za automobile, već i pametni upravljački sistemi

Continental planira da investira oko 140 miliona evra i da zaposli najmanje 500 ljudi. Ova fabrika je prva faza realizacije celokupne investicije, a obuhvata 8.000 m2 proizvodnog i kancelarijskog prostora u Industrijskoj zoni Novi Sad, Sever 4. Postavljanje prve opreme i početak proizvodnje se očekuje u drugom kvartalu ove godine.

U drugoj (grinfild) fazi, u trećem kvartalu 2021. godine, Continental Automotive Serbia će započeti izgradnju nove fabričke zgrade. Završetak ove faze je je planiran za treće tromesečje 2022. godine, a predviđeno je da novi objekat ima preko 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora.

– Čvrsto sam uveren da će i ova fabrika postaviti vrlo visoke standarde po pitanju kvaliteta, radnih uslova i zadovoljstva zaposlenih. Drago mi je što će naši mladi obrazovani ljudi imati priliku da diktiraju i kreiraju trendove na svetskom tržištu. Inovativna elektronika, proizvedena ovde, sa znakom “Made in Serbia” biće naš tehnološki doprinos celom čovečanstvu – izjavio je Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia na svečanosti.

Ova fabrika je deo Continental poslovne jedinice Human Machine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnijim korisničko iskustvo vozača i putnika. Continental je jedan od globalnih tržišnih lidera u ovom sektoru i potražnja za proizvodima za auto industriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu kao što su veliki ekrani, kamere u vozilu, kompleksni kokpit “high performance computer” raste značajno u godinama koje dolaze.

Investicija predstavlja dalje širenje poslovnih aktivnosti kompanije Continental u Novom Sadu i u Srbiji. Trenutno oko 600 inženjera radi na razvoju najinovativnijih tehnologija za auto industriju u Istraživačko-razvojnom centru u Novom Sadu. Sa atraktivnim projektima iz oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju, kompanija je za manje od tri godine rada izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u zemlji.

Continental Automotive Srbija trenutno uglavnom razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI). To obuhvata širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju za putničke automobile i komercijalna vozila.