Feka Automotive ulaže još 15 miliona evra u kapacitete Ćupriji

Kompanija za proizvodnju automobilske rasvete Feka Automotive dobiće kredit vredan 15 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koje će iskoristiti za povećanje kapaciteta u Ćupriji i poboljšanje energetske efikasnosti.

Kako je precizirano u saopštenju EBRD, Feka Automotive, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Toyota, Volkswagen i Stellantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje kupcima širom sveta.

Ova pozajmica će pomoći Feki, podružnici turske Feka Otomotiv A.S, da izgradi novi energetski efikasan proizvodni objekat pored svog glavnog proizvodnog pogona u blizini Ćuprije.

Sredstva će takođe biti iskorišćena za nabavku krovnih solarnih panela i instalaciju novih najsavremenijih, energetski efikasnih proizvodnih linija i opreme.

Nove proizvodne zgrade su projektovane tako da postignu energetsku efikasnost na nivou B kategorije, što je iznad zahteva naše zemlje. Obim projekta uključuje i sticanje napredne proizvodne tehnologije koja obećava vrhunsku energetsku i proizvodnu efikasnost. Istaknuto je takođe, da će primenom ovih nadogradnji, Feka Automotive značajno smanjiti potrošnju energije.

Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, koji je dosada uložio više od devet milijardi evra kroz 353 projekta,. Kako kažu, fokus EBRD u Srbiji je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, zelenoj tranziciji i održivoj infrastrukturi.

Industrija autodelova i komponenti među najvećim izvoznicima Srbije

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.