Henkel proširuje fabriku kućne hemije u Kruševcu – Državna subvencija 14,4 miliona evra

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je kompaniji Henkel subvencije (bespovratna sredstva) od 14,436 miliona evra, za izgradnju nove proizvodne linije i proširenje kapaciteta fabrike kućne hemije u Kruševcu. Kompletna investicija kompanije Henkel vredna je oko 93,5 miliona evra – 82,1 miliona evra za opremu i 11,4 miliona evra za izgradnju objekata.

Investicija predviđa izgradnju dva nova proizvodna objekta veća od 16.000 m2, odnosno, infrastrukturu, deo za pripremu masa i nekoliko linija za punjenje/pakovanje. Takođe, planira se unapređenje postojeće proizvodnje tako da se prilagodi novim proizvodnim tehnologijama. Henkel će investirati u tri linije proizvoda: novu tehnologiju formiranja i punjenja kapsula (kapsule za intenzivno pranje), novu visokokvalitetnu kesicu sa jediničnom dozom (novo visokokvalitetno mašinsko pranje sudova) i novu generaciju osveživača (bright gel za izbeljivanje).

Prema sadašnjim procenama, projekat će zahtevati više od 8 proizvodnih linija. Početak proizvodnje planiran je za drugu polovinu 2020. godine, a početak pune proizvodnje za 2021.

Kako se navodi u odluci donetoj 24. aprila, ovaj projekat omogućiće zapošljavanje najmanje 100 radnika.

Prema predlogu Ministarstva privrede, za koji je Komisija utvrdila da je u skladu sa pravilima o dodeli državne pomoći, Henkel će državnu pomoć dobiti u dva dela – oko 70% ove, a ostatak naredne godine.

Foto: Pixabay.com/PhotoMix (ilustracija)