Izvoz farmaceutske industrije u 2020. veći za skoro 390 miliona evra

Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata u Srbiji za deset meseci 2020. povećana je za 8,6% u odnosu na isti period prošle godine, a izvoz je veći 8,7%. Najviše su tražene zaštitne maske i rukavice, dezinfekciona sredstva, preparati za jačanje imuniteta, kao i lekovi koji se koriste u terapiji lečenja virusa COVID-19. Najveći skok prodaje proizvoda farmaceutske industrije bio je tokom marta.

Širenjem pandemije većina proizvođača je revidirala svoje planove proizvodnje i koncentrisala se na one proizvode za kojima je vladala povećana tražnja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), od januara do oktobra ove godine, vrednost izvoza domaće farmaceutske industrije veća za 387,1 miliona evra što je rast od 8,7% u odnosu na isti period 2019. godine.

U istom periodu uvoz farmaceutskih proizvoda vredeo je 1,1 milijardu evra, pa se beleži spoljnotrgovinski deficit u ovoj oblasti od 624,6 miliona evra, pokazuju podaci RZS-a.

U kompaniji Hemofarm kažu da su i pored svih teškoća koje je donela pandemija korona virusa zadovoljni ovogodišnjim poslovanjem.

– Uspeli smo da proizvedemo 6,5 milijardi raznih doza i formi, što je povećanje do 6% u odnosu na prošlu godnu, a očekujemo i rast prodaje od 5% – saopšteno je iz ove kompanije.

Oko 70% proizvodnje Hemofarma namenjeno stranom tržištu, a izvozi se u 19 zemalja EU i na tri kontinenta, od Evrope, Rusije, Bliskog istoka do Afrike.

Izvor: Privredna komora Srbije