Izvoz čelika iz Srbije: Metalfer Steel Mill utrostručio proizvodne kapacitete

Jedini domaći proizvođač betonskog čelika – Metalfer Steel Mill iz Sremske Mitrovice, uprkos pandemiji prethodnu godinu završio je investicijom koja je uvećala proizvodni kapacitet sa 150.000 na 500.000 tona gotovih proizvoda. 

Proizvodi Metalfer Steel Mill utkani su u mnogobrojne objekte širom Srbije i regiona, a preduzeće izvozi u BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Mađarsku.

Do prošle godine naš plasman bio je 60% potreba tržišta, dok je ostatak pokrivan iz uvoza. Nadamo se da ćemo ovom investicijom povećati učešće, rekao je Bojan Zečević, direktor za razvoj i nove tehnologije.

Kako je objavila Privredna komora Srbije, Metalfer proizvodi nedavno su krunisani i žigom Čuvarkuća, koji su dobili za toplo valjani rebrasti betonski čelik u šipkama i u koturu, kao i za toplo valjanu glatku žicu, koju prave po potrebama građevinske industrije. Jedna od misija kompanije jeste i da, kako kažu, „postanu prva 100% zelena i reciklažna čeličana na svetu“.

Emisija gasova iz njihove topionice, kaže Zečević, manja je od 2,5 ppm (molekula na milion čestica vazduha), dok je, na primer, u bolnicama dozvoljeno 5 ppm-ova.

Težimo i da električnu energiju koju koristimo za pokretanje naših proizvodnih pogona dobijemo iz reciklaže komunalnog otpada i obnovljivih izvora, navode.

Metalfer proizvodi deo su mostova kod Beške, Čortanovaca, DTD kod Novog Sada, autoputeva, tržnih centara, stanice Prokop…

Metalfer grupa

Grupa Metalfer osnovana je u Londonu 1993. godine, a Metalfer d.o.o. osnovan je u Srbiji 2002. kako bi dalje razvijao poslove Grupe na Balkanu. Tokom 2008, Grupa otvara Metalfer Steel Mill d.o.o, „iskoristivši poziciju jedinog lokalnog proizvođača čeličnih armaturnih šipki u transportnom centru Zapadnog Balkana – Sremskoj Mitrovici“. Iste godine, fokus operacija prebačen je u region Balkana, uz paralelan razvoj rudarskih operacija u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni.

U 2011. osnovano je preduzeće Metalfer Invest d.o.o, koji se bavi energetskim i infrastrukturnim projektima, a 2013, osnovan je Metalfer Invest Montenegro.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.