IZVOZ JABUKA: Naše voće već odlaze u Britaniju, Emirate i Rusiju

Jabuka ćemo ove godine imati oko 450.000 tona, što je za približno 15% manje nego lane, kazao je za Dnevnik stručnjak za voćarstvo prof. dr Zoran Кeserović pred početak ovogodišnje sezone branja.

Lane je, podsetio je prof. dr Кeserović, bilo oko 513.000 tona jabuka, a ove godine na niže prinose više je uticao prolećni mraz nego visoke dnevne temperature i suša. Mraz je najviše naudio sortama ajdared, crveni delišes i greni smit.

Po njegovim rečima, voćari su skoro završili berbu ranih sorti jabuka “gala” i ovogodišnji plodovi već su počeli da odlaze na strana tržišta.

Po rečima Andreja Stanarevića iz firme Polino agrar, ova sezona biće teška za plasman jabuka jer je u protekle dve, tri godine, prvo zbog pandemije kovid-19, a onda i zbog rata u Ukrajini znatno opala kupovna moć stranih potrošača.

– Standard žitelja Evropske unije je daleko niži nego ranijih godina i u mnogim zapadnim zemljama voće je postalo luksuz – kazao je Stanarević i dodao da „zato sada treba biti dobar trgovac, naći kupca, prodati robu i nešto zaraditi“.

Gala 80 evrocenti

Кilogram jabuka gala naveliko, kazao je prof. dr Zoran Кeserović, kada se izvozi, vredi od 70 do 80 evrocenti, a na domaćem tržištu cena se kreće od 40 do 50 dinara.

– Zbog visokih troškova transporta, najvažnije je da domaće jabuke”gala”, ali i druge sorte jabuka, imaju kupce na stranim tržištima i da su tražene van naše zemlje. Energenti su znatno poskupeli i voćarima je pod‌jednako teško da uklope cenu jabuka na veliko s prevozom i da plaćaju višestruko uvećane troškove čuvanja jabuka u hladnjačama – rekao je prof. dr Кeserović.

S plasmanom ranih sorti “gala”, ukazuje Stanarević, voćari su zadovljni jer je bezmalo celokupan rod prodat u Veliku Britaniju, Ujedinjene Arapske Emirate i Rusiju.

– S galom je napravljen dobar izvozni posao, ali to je tek jedna sorta jabuka, a slede berba drugih i ugovaranje novih izvoznih aražmana, pa treba sačekati i videti s čim će se na tom putu voćari suočiti. Iskustvo od prošle godine pokazuje da su dobro prošli voćari koji su jabuke prodali na vreme, do kraja maja, nego oni koji su rod čuvali za letnje mesece. Oni na kraju nisu imali kupaca pa su bili primorani da jabuke prodaju u preradu, gde je cena niža i tako ostali bez zarade – istakao je Stanarević.

On naglašava da će u plasmanu jabuka biti i drugih poteškoća.

– Mi ćemo ove godine imati manje jabuka nego lane, ali će ih biti više u Poljskoj, koja je najveći proizvođač ovog voća u EU, zatim i u Italiji i Francuskoj, pa će se i to odraziti na plasman domaćeg roda na strana tržišta – predočio je Stanarević.

Izvor: Dnevnik.rs