Izvoz voća – GMP Jermenovci povećava prerađivačke kapacitete

Posle više loših privatizacija Fabrika za preradu voća i povrća u Jarmenovcima kod Topole dobro radi. Zapošljava 120 stalnih i 200 sezonskih radnika, povećava proizvodnju, izvozi u Nemačku i druge evropske zemlje.

U fabrici koju su pedesetih osnovale Ujedinjene nacije kao ogledni centar svi kapaciteti su uposleni. Sortira se i pakuje zamrznuta višnja, novim tehnologijama kuvaju džemovi i pekmezi. Vlasnik fabrike od 2007. godine je američki biznismen Goran Petković, rodom iz tog kraja. On je obnovio proizvodnju i modernizovao pogone.

– Mi smo pokrenuli pun kapacitet pre pet godina i proširujemo ga 30% na godišnjem nivou. Nema nikakve tajne, samo radimo pošteno sa našim dobavljačima kojima isplaćujemo sve na vreme. Našli smo dobre saradnike gde plasiramo robu – kaže vlasnik GMP Jarmenovci Goran Petković.

U planu je podizanje još jednog pogona za preradu voća, a dosta se očekuje i od saradnje sa kineskim partnerima. U fabrici u Jarmenovcima prošle godine prerađeno je 8.000 tona voća, a sa 2.000 domaćinstava iz topolskog kraja, sa kojima sarađuju, mogu i znatno više, prenosi RTS.