Japanski gigant Nidec traži lokaciju za gradnju fabrike u Novom Sadu

Predstavnici japanske kompanije Nidec nastavili su u Novom Sadu pregovore o investiciji ove kompanije u Srbiji, a na jučerašnjem sastanku sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem bilo je reči o lokacijama za buduće postrojenje.

Gradonačelnik je ponovo izjavio da će ova investicija „biti teška skoro 2 milijarde dolara“, kao i da je u planu kupovina 25 hektara zemljišta u industrijskoj zoni Sever. Vučević je, kako je objasnio, ugostio Kinteru Izumida, drugog čoveka japanske kompanije Nidec – jednog od globalnih lidera u proizvodnji elektromotora za vozila nove generacije, i pokazao nekoliko poslovnih lokacija koje bi mogle odgovarati.

Vučević je naveo „da će u novoj fabrici posao naći i visokokvalifikovani diplomci“, kao i „da će se proizvoditi do 300.000 jedinica do 2023. godine“, preneo je Blic. 

– Ovim naš grad postaje regionalni industrijski centar prvog reda, problem zapošljavanja će gotovo nestati, a posebno mi je drago što će visokokvalifikovani diplomci sa naših tehničkih fakulteta dobiti još jedno mesto za rad sa izuzetnim mogućnostima za poslovni napredak – izjavio je gradonačelnik Novog Sada.

Nedavno je potvrđeno da japanska kompanija definitivno dolazi u Novi Sad, a prema podacima u APR-u, firmu u našoj zemlji registrovali su u januaru ove godine. 

Prema ranijim najavama, pogon u Srbiji navodno bi trebalo da postane jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi. Predsednik japanske kompanije Jun Seki je u septembru bio u poseti Srbiji kada je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o mogućem ulaganju.

Korporacija Nidec je japanski proizvođač električnih motora i ima najveći udeo na globalnom tržištu za male vretenaste motore koji napajaju hard-disk pogone. Od 2017. godine kompanija ima 296 podružnica koje se nalaze, sem u Japanu, i širom Azije, Evrope i Amerike.