Još jedan izvoznik u Batajnici – „Elnos BL“ svečano otvorio fabriku kompaktnih montažno-betonskih trafostanica

Kompanija „Elnos BL“ nedavno je  u Batajnici svečano otvorila fabriku kompaktnih montažno-betonskih trafostanica po licenci francuske kompanije „Schneider Electric“. Time je omogućeno da se na jednom mestu obavljaju svi poslovi, jer su u Batajnici nalazi skladište, proizvodnja trafostanica „biosco CS“, elektromontažna radionica i infrastruktura za kompletne resurse inženjeringa. Fabrika trafostanica „biosco CS“ u sklopu je novog, moderno opremljenog poslovnog centra „Elnosa BL“. Nakon trogodišnje izgradnje, centar je početkom ove godine počeo da radi. Tri etaže poslovnog centra se prostiru na 3.600 m2, od čega je 1.900 m2 proizvodno-skladišni prostor, a 1.650 m2 kancelarijski.

Prve serije oko 30 trafostanica već su u pogonu u okviru distributivnih mreža. Proizvodni kapacitet fabrike u ovoj, prvoj, fazi je 150 trafostanica na godišnjem nivou. U narednoj godini potrebno je dvostruko proširenje kapaciteta, što će omogućiti 50 novih radnih mesta. U poslovnom centru trenutno radi preko 70 zaposlenih, dok „Elnos BL“ u Srbiji ima ukupno 100 radnika. „Elnos BL Beograd“ je osnovan 2001. kao deo „Elnos Grupe“, internacionalne elektroenergetske kompanije sa sedištem u Banja Luci koja ukupno zapošljava 280 radnika.

Osim poslovnog centra u Beogradu, „Elnos BL“ ima projektni biro u Novom Sadu i proizvodnju univerzalne plastične plombe (uniplom) u Starim Banovcima. „Elnos Grupa“ je 2007. godine otvorila predstavništvo u Podgorici, a dve godine kasnije u Skoplju. Prošle godine otvoren je „Elnos Nordic“ u švedskom gradu Vesteros, a radovi na dva dalekovoda u centralnom i južnom delu te skandinavske zemlje su prvi projekti na švedskom tlu i bitni su za ulazak na tržište EU.

Ova fabrika prefabrikovane betonske trafostanice plasira na tržišta Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.