Na leto 2023. početak masovne proizvodnje u Nidec fabrici u Novom Sadu

Izgradnja fabrike vodećeg japanskog proizvođača elektoro-motora Nidec (Nidek) u radnoj zoni Sever 4 u Novom Sadu teče planski, završetak građevinskih radova predviđa se do jeseni ove godine, a početak masovne proizvodnje na leto 2023, ocenio je u razgovoru za Dnevnik, Marko Ivović, direktor fabrike Nidec Electric Motor Serbia (NEMS).

Ivović je istakao da je zadovoljan trenutnom dinamikom izvođenja radova i dodao da su u kompaniji započeli proces zapošljavanja na rukovodećim pozicijama, da je interesovanje kvalifikovanih kandidata veliko i da će u narednom periodu fokus biti na odabiru inženjerskog kadra.

U prvoj fazi projekta do 2024. godine planira se oko 250 zaposlenih, a u kompaniji očekuju da će u budućnosti broj dostići 1.000. Кada je u pitanju proizvodnja, planirano je da se u prvoj godini proizvede oko milion električnih motora, kao i da taj broj raste shodno broju proizvoda i projekata.

Ivović je naglasio i da je kompaniji Nidec izuzetno značajna saradnja sa lokalnim dobavljačima, proizvođačima i manjim preduzećima.

Nidec je u Srbiji osnovao preduzeće krajem januara 2021. godine, a 10. decembra prošle godine postavljen je kamen temeljac za novu fabriku, u kompleksu koji će imati ukupnu površinu oko 60.000 m2. Pogon u Novom Sadu ujedno će biti i najveći centar japanske kompanije u Evropi, u kome će se proizvoditi do 300.000 jedinica godišnje.

Investicijom u našoj zemlji kompanija je napravila prvi korak u osnivanju Nidec industrijskog parka u Evropi, a deo strategije je da postane najveći svetski proizvođač motora za električna vozila. Nidec planira da investira 1,5 milijardi evra u celoj Evropi u razvoj svog biznisa.

Nidec motore koristi već 15 fabrika automobila, među kojima su i kineski GAC i francuski Peugeot, a kompanija će kako je ranije najavljeno, u narednih pet godina uložiti 10 milijardi dolara kako bi uvećala tržišno učešće. Motori japanskog proizvođača nalaze se u 85% hard diskova u svetu, a Nidec snabdeva polovinu svetskog tržišta motorima bez četkica.

Foto: nidec.com