Nemačka kompanija ZF uskoro otvara pogon u Pančevu

Nemačka kompanija koja proizvodi delove za hibridna vozila ZF, trebalo bi uskoro da otvori već izgrađene pogone u Pančevu, a sredinom godine i da počne sa proširenjem kapaciteta. To podrazumeva nove pogone, ali i izgradnju naučno-istraživačkog centra u kome će posao naći više od 100 inženjera.

Od Vlade Srbije i Republičke agencije za imovinu Grad Pančevo dobio je saglasnost da otuđi bez naknade devet hektara zemlje u severnoj industrijskoj zoni za izgradnju druge faze proizvodnih pogona nemačke kompanije ZF.

Ovaj industrijski gigant koji izrađuje komponente za hibridna i električna vozila, krajem ovog meseca trebalo bi da otvori već izgrađene proizvodne hale. Realizacija druge faze investiranja počeće ranije nego što je planirano, najavljuje gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

To znači pribavljanje dodatnog zemljišta površine 9,2 hektara. U prvoj fazi smo imali 10,8 hektara, što je ukupno oko 20 hektara. To znači širenje proizvodnog pogona za još oko 30.000 kvadrata i otvaranje još 460 radnih mesta. Kada sve to saberemo reč je o površini od 20 hektara, proizvodnom pogonu od skoro 60.000 kvadrata, o najnovijoj tehnologiji, zapošljavnju više od 1.000 radnika, i o jednoj od najvećih kapitalno-intenzivnih investicija od 160 mil EUR.

Osim proizvodnje, druga faza investicije podrazumeva i izgradnju naučno-istraživačkog centra.

– To je zgrada površine preko 5.000 kvadrata koja će da zapošljava preko 100 visokokvalifikovanih ljudi.

Pavlov dodaje kako je to znak da ZF namerava da ovde ostane. Ranije je najavljeno da su sa audijem, volvoom i mercedesom već ugovorene isporuke komponenti koje će biti proizvedene u Pančevu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.