Novi vlasnici u „Imlek“, „Bambi“ i „Knjaz Miloš“ ulažu još 100 mil EUR

U tri najveće domaće kompanije „Imlek“, „Bambi“ i „Knjaz Miloš“, koje su odnedavno u vlasništvu londonskog investicionog fonda „Mid Europa Partners“, novi vlasnik u narednih tri do pet godina uložiće još 100 mil EUR, rečeno je danas na zvaničnom predstavljanju tog fonda. Fond „Mid Europa Partners“ poslovaće na tržištu pod novim, lokalnim imenom „Moji brendovi“.

Novinarima su predstavljeni vodeći ljudi investicionog fonda „Mid Europa Partners“ Tijeri Bodon i Robert Knor, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju Mateo Patrone, zatim lokalni partner i investitor Andrej Jovanović, kao i novi generalni direktori „Imleka“, „Bambija“ i „Knjaz Miloša“. Ispred fonda „Mid Europa Partners“ i njihovih koinvestitora, kompanija „Moji brendovi“ će rukovoditi poslovanjem operativnih kompanija.

Ispred grupacije „Moji brendovi“ medijima se obratio generalni direktor kompanije, Andrej Jovanović, koji je izrazio zadovoljstvo što će sada pod jednim krovom funkcionisati vodeće finansijske institucije, brendovi i vrhunski stručnjaci:

– Ovo nam je odlična prilika da iskoristimo ukazano poverenje vodećeg evropskog investicionog fonda, i da nastavimo da unapređujemo naše najveće brendove. Želimo da kroz novi, unikatan tim ljudi, donesemo bolji kvalitet proizvoda i nastavimo širenje u Srbiji i regionu.

Novi tim čine generalni direktori kompanija: Ilija Šetka – „Imlek“,  Bojan Radun – „Bambi“ i  Miloš Stojisavljević – „Knjaz Miloš“ koji su zahvaljujući dosadašnjim karijerama dobro poznati na tržištu kao nagrađivani i najuspešniji menadžeri. Novo rukovodstvo predstavilo je ambiciozne planove za dalji razvoj, širenje i unapređenje, kako kompanija, tako i njihovih brendova.

U ime „Mid Europa Partners“ Robert Knor, partner u tom najvećem investicionom fondu koji posluje u Centralnoj i Istočnoj Evropi, izjavio je:

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo ponovo u Srbiji i što smo postali ponosni vlasnici nekih od najpoznatijih srpskih brendova. Kao i kod prethodnih investicija, nameravamo da uložimo kapital i veštine kako bismo ojačali grupu i osigurali njeno kontinuirano regionalno širenje. Srećni smo zbog partnerstva sa Andrejem Jovanovićem i njegovim odličnim timom, radujemo se zajedničkoj saradnji i uspesima koji nas očekuju u budućnosti.

Tijeri Bodon, partneru investicionom fondu „Mid Europa Partners“, dodao je:

– Poslednji put kada smo investirali u srpsku kompaniju, SBB, učestvovali smo u stvaranju regionalnog šampiona koji povezuje celu bivšu Jugoslaviju. Uloženo je više od 200 mil EUR u poslovanje i razvoj novih inovativnih usluga. Verujemo da je Srbija na pravom ekonomskom putu i zadovoljstvo nam je što možemo da doprinesemo rastu njene industrije.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prepoznala je priliku na našem tržištu, rekao je Mateo Patrone, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji, i dodao:

– Ova transakcija predstavlja priliku za EBRD da potvrdi svoju spremnost da podrži investicije u regionu, što je veoma važno u ovako izazovnim ekonomskim uslovima. Kao akcionar, učestvovaćemo u oblikovanju i transformaciji nekih od vodećih srpskih preduzeća, što je uzbudljiv zadatak kome ćemo prići sa odlučnošću i entuzijazmom. Planovi novih vlasnika i prepoznavanje snage lokalnih brendova su još jedan dokaz atraktivnosti Srbije kao investicione destinacije, kao i uspešnog poslovanja domaćih kompanija i njihovih brendova čiji rast i razvoj će, na zadovoljstvo lojalnih potrošača, biti nastavljeni i u budućnosti.