Novi vlasnik Doncafe – Atlantic Grupa kupuje Strauss Adriatic za 40,5 miliona evra

Atlantic Grupa predala je danas obavezujuću ponudu za kupovinu kompanije Strauss Adriatic, koju je Strauss Grupa i zvanično prihvatila. Kako je saopštio Atlantic, za zaključenje transakcije neophodno je prethodno odobrenje Komisiju zaštitu konkurencije u Republici Srbiji.

– Obvezujuća ponuda bazirana je na ukupnoj vrednosti transakcije („enterprise value“) u iznosu od 40,5 miliona evra, bez dugovanja i gotovine, te pretpostavljajući redvan nivo normalizovanog neto radnog kapitala, na dan zaključenja transakcije – navodi se u saopštenju.

Strauss je poznat po jakim brendovima kafe na srpskom tržištu – Doncafe i C kafa, a koji bi se akvizicijom pridružili brendovima Grana kafa i Barcaffe. Uz poznate brendove, Atlantic bi preuzeo i moderan proizvodni pogon u industrijskoj zoni Šimanovci, kao i 220 zaposlenih, dodaje se.

– Atlantic Grupa je najveći proizvođač kafe u regionu Jugoistočne Evrope i lider u razvoju kategorije, a ova akvizicija je na liniji strateškog opredeljenja kao jačanju našeg poslovanja – rekao je potpredsednik Atlantic Grupe za Kafu i Slatko i slano Mate Štetić.

– Raduje nas što smo pronašli strateškog partnera koji će jednako posvećeno razvijati naš dosadašnji biznis u Srbiji. Ponosni smo na rezultate koje smo kao kompanija dosad ostvarili i uvereni smo da će, po odobrenju regulatornih tela, Atlantic Grupa nastaviti da uspešno razvija integirsano poslovanje s kafom na tržištu Srbije – zaključio je generalni direktor kompanije Strauss Adriatic Siniša Daničić.

Atlantic Grupa planira velika ulaganja u segment kafe, kako u proizvodnju i razvoj tehnologije, tako i u brendove i njihov proizvodni portfolio, u maloprodajnom i u HoReCa segmentu, dodaje se u saopštenju.