Novo tržište za domaće voće – Počeo IZVOZ spskih jabuka u INDIJU

Prvi kontigent srpske jabuke krenuo je na „probu“ u Indiju! Četiri kontejnera natovarena tim voćem, na novo izvozno tržište krenula su četvrtak (8. oktobra) sa plantaže kompanije Atos Fructum u Maloj Remeti.

U prvom kontigentu su se našle i jabuke srpskih proizvođača iz Delta Agrara, Agrounije (MK Grupa) i preduzeća Južni Banat iz Bele Crkve, izvestila je Radio-televizija Vojvodine.

Iz Srbije se godišnje izveze ukupno oko 200.000 tona jabuke, vrednosti oko 120 miliona dolara. Izvozimo na 40 tržišta, a najveće količine odlaze u Rusiju, podsetio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović. On je, kao i ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži, prisustovao svečanom događaju povodom obeležavanja početka izvoza i ocenio da je ovo veliki dan za srpske proizvođače jabuka.

– Sledeći korak je tržište Kine – naveo je Nedimović.

U prvoj isporuci, u Indiju je izvezeno 80 tona jabuka u vrednosti od 90.000 evra. Očekuje se da one u luku u toj zemlji stignu za 25 do 30 dana.

– Procedura je bila dosta komplikovana, jer Indija je zahtevno i rigorozno tržište, ali srpski proizvođači uspeli su da ispune sve zahteve – rekao je Mitar Deurić, direktor Atos Fructum-a.

Jabuke će se na teritoriju Indije izvoziti u periodu od oktobra do juna, i to 4 do 5 kontejnera mesečno, a samo u prvoj godini planirano je da se izveze oko hiljadu tona jabuka, samo sa plantaža MK Group, saopštila je Agrounija.

– Novo tržište za nas ima veliki potencijal – znači stabilnost i kontinuitet prodajnih cena, diverzifikaciju komercijalnih rizika, ali i mogućnost realizacije izvoza drugih kategorija jabuka – izjavio je Nikola Nenadović, direktor Agrounija Fruit i dodao da je zasada u planu da se izvozi oko 10% ukupnih proizvodnih kapaciteta ove kompanije na ovo novo tržište.

Iz Agrounije poručuju da u Indiji preferiraju crvene sorte jabuka – Gala, Crveni Delišes, Fuji, ali i Greni Smit, te će se one i prve naći na indijskom tržištu, dok sortu Crimson Snow planiraju naknadno da promovišu.

Indija uvozi jabuke iz mnogobrojnih zemalja, u vrednosti od 200 miliona dolara, rekao je ambasador Subrata Batačardži.

– Pored jabuke Srbija može da izvozi i drugo voće u Indiju, jer naša zemlja uvozi voće iz celog sveta – dodao je.