Srbija u Kinu uglavnom izvozi sirovine – Sporazum o spoljnoj trgovini do kraja godine?

Učesnici panela „Inicijativa Pojas i put: rezultati i perspektive“ ocenili su 26. septembra u Beogradu da iako je prošle godine zabeležen najveći skok srpskog izvoza u Kinu, naša zemlja uglavnom izvozi sirovine, a ne proizvode sa visokom dodatom vrednošću.

– Značajno se povećao izvoz neobrađenog bakra. Zijin je 2021. izvozio prerađeni bakar, međutim, potrebe kineskog tržišta za bakrom su tolike da ne može da se sačeka da se taj bakar obradi u Srbiji – izjavila je naučna saradnica u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Katarina Zakić, prenosi Beta.

– Tu je naš problem. Izvozimo sirovine, a ne proizvode sa visokom dodatom vrednošću – dodala je Zakić, navodeći da bi to bila sugestija za Vladu Srbije i za sporazum o spoljnj trgovini sa Kinom.

– Nadam se da će on biti tako napravljen da omogući institucionalnu podršku srpskim privrednicima da izađu na kinesko tržište. Bez pomoći Vlade to nije moguće, jer je kinesko tržište jedno od najtežih na svetu.

Odnosi sa Kinom pre 2009. godine na ekonomskom nivou bili su vrlo skromni, istakla je i dodala da je od 2017. primetan aktivniji izvoz iz Srbije, a 2019. i 2020. je zabeležen nagli skok.

– Jedino što smo imali (pre 2009, prim. aut.) je ogroman deficit sa Kinom, ogroman uvoz, jako mali izvoz. Najveći skok je ubedljivo prošle godine, skoro milijardu američkih dolara – izjavila je Zakić, dodavši da je tako veliki skok ostvaren zahvaljujući kineskim, a ne srpskim kompanijama.

Istakla je i da je ulaganje Kine u autoindustriju u Srbiji posebno važno sada kada je pauzirana proizvodnja Fiat-a u Kragujevcu, kako bi ljudi koji su ostali bez posla mogli da nastave da rade u svojoj oblasti.

Sporazum o slobodnoj trgovini 

Načelnica Odeljenja za Aziju i Okeaniju Ministarstva spoljnih poslova Srbije Irena Šarac istakla je da je Kina u Srbiji visoko pozicionirana kada je u pitanju ekonomska saradnja i da je u 2021. godini srpski izvoz dostigao „istorijski maksimum“.

Ideja je da se sporazum o spoljnoj trgovini sa Kinom potpiše do kraja godine, to je dosta ambiciozno, ali izuzetno važno. On će doneti velike potencijale za saradnju i unapređenje odnosa u mnogim oblastima – rekla je Šarac.

Direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Nedeljko Tenjović izjavio je da je zajednička realizacija inicijative Pojas i put doprinela da veze Srbije i Kine postanu čvrste i iskrene.

– Za Srbiju je značilo da ostvari brojne ekonomske ciljeve, bolje se pozicionira u regionalnim i sveobuhvatnim međunarodnim odnosima kao i za privrednu, infrastrukturnu, energetsku, naučnu saradnju. Srbija je posebno važan i pouzdan partner Kine i ovom delu Evrope i sveta – izjavio je on na otvaranju foruma.

Tenjović je istakao da će u budućnosti potpisivanje sporazuma o spoljnoj trgovini sa Kinom biti od posebnog značaja za unapređenje odnosa.

– Vremenom su se odnosi dve države podigli na najviši nivo. Prema kriterijumima ukupne robne rauzmene kao i vrednosti našeg izvoza i uvoza u Srbiji su najveći kineski investitori kompanije Zijin i Hesteel – rekao je on i dodao da one danas najviše doprinose rastu BDP-a Srbije.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević je istakao da se u svetu dešavaju tektonske promene i da ceo svet čeka rezultate zasedanja kongresa Komunističke partije Kine.

– Nepredvidivo je šta će biti u budućnosti, moje prognoze nisu baš optimistočne – ocenio je Đorđević.