Srbiji odobren izvoz sadnica leske u Evropsku uniju

Nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura, Evropska komisija je bez dodatnih zahteva odobrila Srbiji izvoz sadnica leske na teritoriju Evropske unije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na taj način Srbija je postala treća država na svetu koja sada može da izveze sadnice leske u EU, a nakon odluke Evropske unije da 2019. godine obustavi uvoz visokorizičnog bilja iz svih zemalja, navodi se u saopštenju.

Prve zemlje koje su stale u red za ova izuzeća su Japan, Australija i Srbija, a za njima slede Novi Zeland, SAD i Turska.

– Srbija je među prvim zemljama koje su bile u stanju da pripreme izuzetno obimne materijale, koji su između ostalog podrazumevali prikupljanje svih naučnih i tehničkih podataka ikada objavljenih po pitanju štetnih organizama vezanih za tu biljnu vrstu, uključujući i sistem organizacije kontrola, izveštaje o registraciji pesticida itd. – ističe se u saopštenju.

Ovo je druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine.

U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica koštunjavog voća.

Iz Ministarstva poljoprivrede su poručili da je odobrenje izvoza izuzetno značajno srpskim rasadničarima iz Rasinskog okruga, sa teritorije Grada Šapca i iz Zapadnobačkog okruga, koji su značajno doprineli u pripremi dokumentacije.