Toyo Tires dobio besplatno zemljište za fabriku GUMA u Inđiji

Komisija za kontrolu državne pomoći dala je saglasnost za ustupanje bez naknade 63,75 hektara zemljišta u Inđiji japanskoj kompaniji Toyo Tires, za izgradnju fabrike guma.

Vrednost zemljišta u Inđiji koje će biti otuđeno bez naknade po proceni Poreske uprave je 352,8 miliona dinara, odnosno 553 dinara po metru kvadratnom, saopštila je Komisija.

Kako se navodi u odluci, u fabrici Toyo Tires u Inđiji bi do 2023. trebalo da na neodređeno vreme bude zaposleno najmanje 523 radnika. 

– Ukupno ulaganje investitotora u materijalna i nematerijalna sredstva biće od 364 miliona evra, od čega najmanje 25% ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć – navodi se.

U odluci se navodi i da je se investitor „obavezao da novootvorena radna mesta povezana s investicijom, kao i investiciju zadrži na teritoriji Inđije najmanje pet godina od dana završetka investicionog projekta“.

Grupacija Toyo Tires širom sveta ima sedam fabrika za proizvodnju guma, kao i četiri pogona za proizvodnju autodelova.

Buduća fabrika u Inđiji biće centar za proizvodnju guma za evropsko i rusko tržište. Izgradnja tog pogona, podsetimo, trebalo je da startuje u aprilu, ali je rok pomeren zbog pandemije virusa covid-19. Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak najavio je početkom leta da će izgradnja startovati u avgustu. 

Podeli na društvenim mrežama: