BREGZIT u praksi: Strože kontrole između Francuske i Britanije od sredine oktobra

„Pripremamo se kao da nema dogovora“, rekao je Gérald Darmanin, francuski ministar za javne aktivnosti i izdatke, nakon što su francuski carinici počeli da proveravaju kamione koji prevoze robu proizvedenu u Velikoj Britaniji gledajući na Veliku Britaniju kao na zemlju koja nije članica EU.

– Ako postoji dogovor, prilagodićemo se i situacija će biti malo lakša – rekao je ministar Financial Times-u.

– A ako nema dogovora, to znači da je Velika Britanija za nas tržište koje je jednako tržištu u Južnoj Africi.

Kako prenose britanski mediji, „proba“ je počela i trajaće do sredine oktobra. Carinici će se mesec dana ponašati kao da se Bregzit već dogodio.

Testovi će se vršiti u glavnim transportnim koridorima i lokacijama – Dankirk, luka i tunel Kale, Djep, Avr, Caen-Ouistreham, Čerburg, Sent-Malo i Roskof.

U testiranju učestvuju i predstavnici francuske organizacije Transport et Logistikue de France (TLF) i Evropske asocijacije za usluge špedicije, transporta, logistike i carine (CLECAT), kao i špediteri i prevoznici. U istraživanju će se pridružiti i stručnjaci iz kompanija koje su obezbedile softver za različite sisteme kontrole na granicama, prenosi lloydsloadinglist.com.

CLECAT navodi da je glavni cilj testiranja „proceniti nivo spremnosti svih smart sistema na granici i entiteta koji tamo postoje, ali i omogućiti im da uče jedni od drugih“.

Između ostalog, pre svega će se ocenjivati efikasnost rada sistema i usluga u procesu protoka uvezene robe, prelaska granice, delimičnog istovara, rad sa međunarodnim carinskim dokumentima uz upotrebu TIR/ATA karneta i metoda uzorkovanja kamiona–izveštava lloydsloadinglist.com.

Francuske kompanije upozorene su da postoji mogućnost stvaranja dužih kolona kamiona, a britanska vlada je saopštila da će u slučaju takozvanog „tvrdog“ Bregzita većina robe iz Evropske unije najmanje 3 meseca biti primljena bez potpune carinske kontrole.

Upotreba Eurotunela i trajekata nakon Bregzita

Britanska ambasada je objavila poseban dokument koji sadrži detaljne informacije za prevoznike koji žele da koriste trajekte i Eurotunel nakon Bregzita (dokument sa informacijama – na engleskom jeziku – možete pročitati OVDE). U dokumentu su opisani principi i procedure kontrole na granicama. Između ostalog, u njemu se govori o carinskim, veterinarskim, fitosanitarnim zahtevima, kontroli bezbednosti hrane, imigracijskim i transportnim zahtevima (licence, dozvole, osiguranje i kabotaža), kao i o standardima i bezbednosti proizvoda.

Prema ovom dokumentu, planirana tehnološka rešenja vezana za kontrolu na granicama neće biti gotova do 31. oktobra. Rešenja će biti pripremljena dugoročno i u saradnji sa poslovnom zajednicom.