DHL i DPD ostvarile rekordne rezultate u 2019. godini

Dok se kurirske kompanije bore sa sve većim očekivanjima kupaca i sve češćim prometnim ograničenjima u gradovima, e-trgovina nastavlja brzo da raste. Godina 2019. je bila rekordna za dva najveća igrača na nemačkom tržištu – DHL i DPD.

Deutsche Post DHL grupa krajem februara je objavila podatke iz svog preliminarnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2019. godinu. Brojke iz izveštaja su impresivne: ostvaren je operativni profit u iznosu od 4,13 milijardi evra (EBIT – operativni profit pre umanjenja za kamate i porez na profit), što je 30,6% više u odnosu na 2018. godinu. Promet u celoj grupi povećan je za 2,9% – na 63,3 milijarde evra.

Uprkos rekordnom performansu u 2019. godini, Deutsche Post DHL grupa će se u 2020. godini suočiti sa velikim izazovima. U pitanju je pandemija koronavirusa, koja je imala ozbiljan uticaj na poslovanje kompanije u februaru ove godine. Kompanija je zaradila oko 60-70 miliona evra manje nego što je bilo planirano.

Kao rezultat toga, EBIT predviđen za 2020. godinu – koji iznosi najmanje 5 milijardi evra – može biti podložan promenama. Deutsche Post DHL još ne može da proceni ekonomske posledice koronavirusa, ali priprema se za gubitke, navodi se u saopštenju ove kompanije.

DPD grupa povećala je promet u prošloj godini za 6,7% – na 7,8 milijardi evra. U Nemačkoj je porast prometa iznosio samo 4,5%, međutim, u Poljskoj je postignut porast od čak 18%.

DPD je prošle godine isporučila više od 1,3 milijarde paketa širom sveta. Kao i u 2018. godini, najprometniji dan za kurirsku kompaniju bio je „sajber ponedeljak“ – 2. decembra. Kompanija je tada isporučila rekordnih 9,3 miliona pošiljki samo u Evropi.

Izvor: trans.info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.