Evropski gigant gradi industrijski park u Hrvatskoj: Logistički centri u fokusu

Accolade grupa, poznata po ulaganjima u savremene industrijske i proizvodne pogone širom Evrope, nastavlja svoju ekspanziju na strana tržišta. U skladu sa ambicioznim poslovnim planovima koji su fokusirani na područje jugoistočne Evrope, kompanija je nedavno u svoj portfolio dodala i Hrvatsku, koja je tako postala sedma evropska zemlja u kojoj je Accolade prisutan.

Accolade je dobio građevinsku dozvolu za svoj prvi industrijski objekat severno od Zagreba ukupne površine oko 50.000 kvadratnih metara, a istovremeno radi na još nekoliko lokacija koje su pogodne za razvoj industrijskih zona.

– Tržište moderne industrijske infrastrukture u Hrvatskoj  je poslednjih godina počelo da se razvija. U Hrvatskoj trenutno postoji samo nekoliko modernih industrijskih lokacija, ali uprkos tome, to je zemlja sa ogromnim potencijalom koja se ove godine pridružila evrozoni i šengenskom prostoru. Hrvatska ima i široku bazu iskusnih i tehnički kvalifikovanih radnika, adekvatnu transportnu infrastrukturu i nekoliko luka od posebnog međunarodnog ekonomskog interesa –  rekao je Milan Kratina, izvršni direktor Accolade grupe.

Projekat je planiran severno od Zagreba, na području Donje Bistre. Optimalna prednost ove lokacije je blizina autoputa, odnosno odličan pristup pravcima prema Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i severnoj Italiji, kao i Beogradu i Srbiji na istoku i dalje do Istanbula. Takođe, u blizini se nalazi i pogon Mate Rimca. Očekuje se velika potražnja za modernim industrijskim prostorima na ovoj lokaciji. Industrijski park ovog tipa je u stanju da zadovolji tri ključna segmenta – laku proizvodnju, logistiku i e-trgovinu.

Osim Zagreba, Accolade je fokusiran i na druge strateške pozicije u Hrvatskoj, uključujući luku Rijeka zbog dobre povezanosti sa severom Italije, Varaždin zbog blizine granice sa Slovenijom i Mađarskom, Split u srednjoj Dalmaciji i Osijek u istočnom delu Hrvatske.

Dobijanje prve građevinske dozvole u ​​Hrvatskoj trebalo bi da posluži kao odskočna daska za Accolade da postepeno širi svoje prisustvo na druge lokacije u ovoj zemlji. Accolade posluje u sedam evropskih zemalja gde ulaže u modernu i održivu infrastrukturu logisti

Sa ukupnom vrednošću od 2,8 milijardi evra, Accolade je razvio mrežu od više od 54 industrijska parka u Češkoj Republici, Poljskoj, Nemačkoj, Španiji, Holandiji i Slovačkoj sertifikovana po BREEAM sistemu, što garantuje održiv i ekološki pristup. Grupa poseduje 3,1 milion kvadratnih metara poslovnog prostora koji je zakupljeno skoro 177 zakupaca širom sveta, a trenutno je u izgradnji više od 7,7 miliona kvadratniih metara prostora.

Izvor: SEEbiz

Foto: Unsplash/Jake Nebov