Hapšenje kao iz filma – Za 60 minuta uhvaćeni kradljivci pošiljke vredne 19 miliona evra!

Holandska policija uspela je da munjevitom akcijom rasvetli krađu velike količine telefona i tableta i to u roku od jednog sata nakon što je pošiljka vredna 19,3 miliona evra ukradena iz skladišta na aerodromu Šiphol (Schiphol) u Amsterdamu.

Samo sat vremena nakon što je pošiljka ukradena, policija je pronašla kamion i prikolicu u skladištu u Verdenu, između Amsterdama, Roterdama, Haga i Utrehta. Četiri osobe su uhapšene na ovoj lokaciji, dok je peti osumnjičeni, koji je pobegao sa lica mesta, priveden kasnije nakon što su policajci iz helokoptera primetili kako se krije u jarku pored autoputa A12.

A kada je reč o krađama telefona, sličan slučaj u Holandiji se dogodio i 29. oktobra prošle godine. Policija je osumnjičenog zločin uhapsila u decembru, nakon dojave. Muškarac (64) je identifikovan u oblasti Delfta u roku od 24 sata nakon što je filmski snimak zločina objavio TV program Opsporing Verzocht, koji je rezultat saradnje holandskog javnog tužilaštva, policije i emitera AVROTROS. Izveštaji kažu da se muškarac predstavljao kao vozač kamiona i da je koristio ukradeni kamion i falsifikovanu dokumentaciju da bi se dokopao „plena“.

Još 11 osumnjičenih uhapšeno je zbog navodne krađe telefona u vrednosti od 18,5 miliona evra iz Šiphola u februaru 2021. godine, dok je u julu 2020. uhapšen poljski vozač kamiona nakon što je navodno koristio lažna dokumenta da bi na aerodromu preuzeo pošiljku telefona od tri miliona evra. Tadašnji izveštaji su govorili da holandska granična policija takođe sumnja da su u operaciju bili uključeni ljudi koji rade za „razne kompanije“ na aerodromu., zbog čega su mediji pisali da ima indicija da „kriminalne bande regrutuju radnike na aerodromu“.

Prošlog leta, kao odgovor na sve veću pretnju kriminalaca, na aerodromu Šiphol uvedene su nove mere za zaštitu robe. Iz Udruženja za zaštitu transportovane imovine (TAPA) najavljuju da će ovaj problem staviti i na dnevni red konferencije u junu 2024. Kako navode, ovakva vrsta kargo-zločina je, nažalost, uvek veoma popularna.

Iako je nivo bezbednosti na aerodromima generalno značajno viši u odnosu na mnoge druge javne prostore, visoka vrednost robe koja se kreće kroz skladišta i u okolini znači da će teret veoma često biti meta organizovanog kriminala, poručuje TAPA.

Pomenuta krađa telefona koja je imala filmski epilog samo je jedna od 17 velikih pljački tereta koje su prijavljene u TAPA EMEA sistem (TIS) u januaru 2024. godine (prosečni gubitak čak 1,658 miliona evra).

Foto: Unsplash/William Daigneault, ilustracija