Modna industrija vraća proizvodnju „bliže kući“ – Ova kompanija fokusiraće se na SRBIJU

Modni brendovi promenili su način poslovanja u tokom pandemije COVID-19, napuštajući globalne lance snabdevanja i jeftine proizvodne centre u Aziji, možda i na duže vreme, a njihova nova proizvodna lokacija je – Mediteran.

Italijanska kompanija Benetton već proširuje proizvodnju u Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj, Tunisu i Egiptu i do kraja iduće godine planira da prepolovi kapacitete u Aziji, rekao je generalni direktor kompanije Massimo Renon.

Njegovi planovi pružaju uvid u računicu koja stoji iza trenda u velikom delu industrije nakon što su preopterećeni lanci snabdevanja i podigli troškove i produžili rokove isporuke, potkopavajući poslovni model iz prethodnih 30 godina.

Strateška je odluka imati veću kontrolu nad proizvodnim procesom, ali i nad troškovima transporta, navodi čelnik italijanske modne kuće, dodajući da je Benetton ove godine već izmestio više od 10% proizvodnje iz zemalja poput Bangladeša, Vijetnama, Kine i Indije.

– Danas kontejner za otpremu, koji je pre koštao 1.200-1.500 dolara, može koštati od 10 do 15.000 dolara, a datum isporuke nije siguran.

Nestašica brodova

Iako su troškovi proizvodnje u Vijetnamu i Bangladešu i dalje 20% niži nego u mediteranskim zemljama, tu prednost neutralizuju duži rokovi isporuke zbog zastoja u snabdevanju.

– Zbog manjka brodova, prosečni rokovi isporuke iz Azije protegnuli su se sa nekadašnjih 4 do 5 meseci, na današnjih sedam do osam – dodao je.

Poređenja radi, kada proizvodite odeću u Egiptu, vreme isporuke u skladišta i trgovine u Evropi može se skratiti na dva ili dva i po meseca, rekao je Renon.

U slučaju odeće od vune, koju Benneton proizvodi u Hrvatskoj i Srbiji, biće potrebno možda svega 4 do 5 nedelja, dodao je.

Zato kompanija planira da poveća proizvodnju u Hrvatskoj, Srbiji i u Tunisu, objašnjava, dok u Egiptu i Turskoj sarađuje s dobavljačima.

Brža reakcija

Proizvođači koji odluče da premeste proizvodnju bliže tržištima, verovatno neće u bliskoj budućnosti menjati strategiju, s obzirom na novac uložen u novi model.

I novi generalni direktor kompanije Hugo Boss Daniel Grieder rekao je kako očekuje da će u budućnosti više robe proizvoditi bliže prodajnim lokacijama. Taj brend poseduje proizvodni pogon u Turskoj, delove cipela proizvodi u Italiji, dok odela po meri pravi u sedištu u Metzingenu u Nemačkoj. Ove lokacije će značajno proširiti kako bi, između ostalog, bili u prilici da brže reaguju na trendove i budu fleksibilniji kada se pojave zastoji.

Vazdušni prevoz 

Kanadski proizvođač sportske odeće Lululemon u septembru je objavio da radi na izmeštanju proizvodnje iz Vijetnama gde god je to moguće, uz pojačanu upotrebu vazdušnog prevoza i prioritetni status proizvodnje za ključne jesenje stilove. U avio-prevoz ulaže i Gap, kako bi rešio problem kašnjenja zbog zastoja u snabdevanju i zatvaranju fabrika u azijskim zemljama.

Izvor: seebiz.eu