INTRALOGISTIKA u poštama (brzim i regularnim)

Definicija intralogistike: Intralogistika je nauka koja se bavi optimalnim rukovanjem robom i materijalima u zatvorenim prostorima. Ona uključuje analize, procedure, postupke, alate, uređaje i mašine/opremu kojom se vrši rukovanje robom i materijalima, od viljuškara do transportnih sistema, od propisanih pravila do poboljšanja istih.

Intralogistika je suštinska komponenta poštanske industrije i posebno brzih pošti (u daljem tekstu CEP), koja je odgovorna za isporuku paketa i pisama klijentima širom sveta. Efikasno upravljanje intralogističkim procesima u CEP industriji je od ključne važnosti da bi se osiguralo da se paketi isporučuju na vreme, da se troškovi minimiziraju i da se maksimalno poveća zadovoljstvo u iskustvu kupaca.

U ovom članku ćemo razgovarati o važnosti intralogistike u CEP industriji i nekim od ključnih elemenata uključenih u njeno upravljanje.

Značaj intralogistike u CEP / poštanskoj branši

U CEP industriji, intralogistika je ključna za obezbeđivanje da se paketi efikasno obrađuju i isporučuju na odredišta. Ovo uključuje niz procesa, uključujući obradu porudžbina, sortiranje, obeležavanje, pakovanje i transport. Efikasna intralogistika može pomoći u smanjenju troškova, povećanju produktivnosti i poboljšanju zadovoljstva u iskustvu kupaca.

Jedna od ključnih prednosti efikasne intralogistike u CEP industriji je mogućnost poboljšanja vremena isporuke. Optimizacijom procesa kao što su sortiranje i transport, CEP kompanije mogu smanjiti vreme isporuke i povećati broj paketa koji se mogu isporučiti u datom vremenskom periodu. Ovo će pomoći da se poboljša zadovoljstvo kupaca tako što će obezbediti da se paketi isporuče na vreme.

Efikasna intralogistika takođe može pomoći u smanjenju troškova u CEP industriji. Optimizacijom procesa kao što su sortiranje i pakovanje, CEP kompanije mogu da smanje vreme i rad potreban za obradu paketa. Ovo može pomoći u smanjenju ukupnih troškova i povećanju profitabilnosti.

Ključni elementi intralogistike u CEP industriji

Montaža sistema za unutrašnji transport pošiljki

Postoji nekoliko ključnih elemenata uključenih u intralogistiku u CEP industriji. Oni uključuju:

  1. Obrada narudžbi: Obrada porudžbina je kritični element intralogistike u CEP industriji. Tu spada prijem porudžbina od kupaca, proveru detalja porudžbine i obradu porudžbine za isporuku.
  2. Sortiranje: Sortiranje uključuje odvajanje paketa na osnovu njihovog odredišta i načina isporuke. Efikasno sortiranje može pomoći u smanjenju vremena isporuke i smanjenju troškova transporta.
  3. Označavanje: Označavanje uključuje primenu ispravnih adresnih etiketa i brojeva za praćenje na pakete. Precizno obeležavanje je od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da se paketi isporuče na tačno odredište.
  4. Pakovanje: Pakovanje je ključno da bi se osiguralo da su paketi zaštićeni tokom transporta. Efikasni procesi pakovanja mogu pomoći da se smanji šteta na ambalaži i minimizira otpad od ambalaže.
  5. Transport: Transport je kritični element intralogistike u CEP industriji. Ovo uključuje odabir najprikladnijeg načina transporta i optimizaciju ruta isporuke kako bi se smanjili rokovi i troškovi isporuke.
  6. Praćenje i sledljivost: Praćenje i sledljivost su kritični elementi intralogistike u CEP industriji. Ovo uključuje korišćenje tehnologije za praćenje paketa tokom procesa isporuke i pružanje kupcima ažuriranja u realnom vremenu o statusu njihovog paketa.

Zaključak

Intralogistika igra ključnu ulogu u uspehu CEP industrije. Optimizacijom procesa kao što su sortiranje, etiketiranje i pakovanje, poštanske kompanije mogu smanjiti troškove, povećati produktivnost i poboljšati zadovoljstvo kupaca. Ključ uspeha je jasno razumevanje jedinstvenih zahteva ove industrije i dizajniranje i implementacija intralogističkih procesa koji su prilagođeni tim zahtevima. Uz pravi pristup, intralogistika može pomoći u pokretanju rasta i uspeha u CEP industriji, čineći je suštinskom komponentom logističke industrije.

Montaža/proizvodnja sistema za sortiranje kutija

Trasing spada u glavne isporučioce intralogističke opreme brzim, kao i regularnim poštama u Srbiji i Regionu.

Nota Bene: Trasing sistem za transport i sortiranje pošiljki u centralnom habu brze pošte D Express u Beogradu, dobio je nagradu za naj-logistički projekat u 2017. godini. Ovo je bio nastavak uspešne saradnje jer smo prethodni sistem za glavni hab D Express-a isporučili nekoliko godina ranije. U glavnom centru Bex kurirske službe instalirali smo “lebdeći” sistem za transport i sortiranje pošiljki (sistem je na konstrukciji, 2,6m iznad partera čime je čitava podna površina hale oslobođena za druge namene – velike terete i sl.).

Većina brzih pošti u regionu koristi naše proizvode i rešenja za kretanje i rukovanje pošiljkama unutar habova i distributivnih čvorišta. Pružamo podršku i isporukom specijalnih uređaja poput čekvejora odnosno protočnog merača težine pošiljki.

Najnoviji projekat iz ove oblasti desio se pre par meseci: za Poštu Srbije dizajnirali smo i integrisali sistem za sortiranje pošiljki za glavni hab u Beogradu. Saradnja sa Poštom Srbije traje više od decenije. U prvom zajedničkom projektu, isporučili smo sisteme za transport i sortiranje pošiljki u habovima Novi Sad i Niš.

(Napomena: tekst je napisao Petar Gligorijević iz kompanije Trasing)

Foto: Trasing

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.