Kako izgraditi karijeru u dinamičnoj industriji (i odakle početi)? – Bili smo na TTBD 2022! (FOTO)

Ako si student Saobraćajnog ili nekog srodnog fakulteta – čestitamo: nikad nije bio bolji trenutak da to budeš nego sada! Deficit kadrova u ovoj industriji raste iz godine u godinu i verovatnoća da ćeš naći posao odmah posle fakulteta, nikada nije bila veća.

Prvi posao često može biti veoma značajan za smer u kome će se vaša karijera razvijati. Vredosti i principi koje usvojite u organizaciji u koju dođete kao pripravnik, mentori koji vas podučavaju, kompanijska kultura u vašem prvom kolektivu: sve to može oblikovati pogled na industriju i usmeriti vaša razmišljanja.

Da biste dobro odabrali startnu poziciju, najpre se treba dobro informisati! Iako su kompanije svesne da su digitalni kanali nezamenjivi u doba kada se regruteri trkaju za naklonost generacije Z, live predstavljanja nikada neće biti prevaziđena, pa tako ni (stari dobri) sajmovi zapošljavanja. O tome svedoči i ovogodišnje izdanje sajma poslova i praksi na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

  • PlutonLogistics kreirao je specijalizovani newsletter za početnike u karijeri. Prijavi se OVDE i kako bi stizao svake nedelje na tvoju email adresu!

Ako je TTBD 2021, organizovan nakon godine pauze zbog pandemije, bio na neki način ponovno uhodavanje, Transport&Traffic Business Days 2022 bio je u punoj brzini. Naš utisak je da su gotovo sve kompanije još ozbiljnije pristupile događaju i pripremile konkretne informacije, ali i da su student bili proaktivniji. Na Saobraćajnom fakultetu se 5. oktobra ukupno predstavilo više od 30 kompanija, a u pratećem program prezentacije je izložilo čak njih 18 (Gebruder Weiss, Milšped, cargo-partner, FERCAM, Nelt, Agent Plus, Sava osiguranje, DTS, Roaming Networks, D-Express, Dragon Maritime, Bexexpress, Agencija za bezbednost saobraćaja, Kuehne+Nagel, Delhaize, Air Serbia, Bosch, Gebruder Weiss, Transfera).

Primetan je i bio i neuporedivo veći broj posetilaca, pa je u pojedinim trenucima ispred štandova bilo i čekanja na red. Portal PlutonLogistics je, sada već tradicionalno, i ove godine bio medijski partner događaja. Potrudili smo se da ispratimo sva dešavanja, ali i da razgovaramo sa studentima i čujemo njihova iskustva i razmišljanja iz prve ruke: ne samo od onih koji su na trećoj i četvrtoj godini studija, ili na samom kraju (pa su u intenzivnoj potrazi za tim tako važnim prvim poslom), već i sa onima koji su tek stigli na fakultet. Kao i prethodne godine, osim za studente Saobraćajnog fakulteta, sajam je bio otvoren i već za sve one mlade ljude koji žele da svoju karijeru razvijaju u sektoru transporta, logistike, telekomunikacija..  Bilo je i kolega sa fakulteta iz Novog Sada.

Razgovarali smo sa oko 80 studenata, i evo nekih utisaka koje smo čuli.

  • Više od 90% njih je zadovoljno što su predvanja od ove godine uživo nakon online perioda (Zaista nismo znali kakvi će biti komentari na ovo pitanje i baš nas je zanimalo šta ćete reći. Dva pravca su dominirala: kod kuće su telefon, televizor i sve drugo mi je važnije od predavanja, ali i: gradivo je složeno, mnogo je korisnije predavanje uživo).
  • Nijedan sagovornik nam nije dao negativan komentar na sam događaj – neki su imali konkretne razloge šta su videli/čuli, a neki su jednostavno hteli da se prošetaju i vide “šta i koga ima”.
  • Veliki broj vas se pita da li sa nekim određenim smerom možete da radite to i to, da li određeni smer može da se zaposli na nekoj drugoj poziciji itd. Na jednom od pratećih predavanja dobili smo super odgovor, a to je da se u logistici i transportu stvari toliko brzo menjaju i kompanije toliko brzo razvijaju i dopunjuju svoju delatnost, da ćete uskoro svi sve morati da znate da radite. Ukratko: ko pita ne skita, konkurišite i prijavite se za pozicije gde vidite sebe, a njima prepustite da ocene vaše kompetencije.
  • Većina mladih nema ne samo jasnu nego nikakvu viziju gde bi volela da radi po završetku fakulteta. Očekivano. Za kandidate, ponovićemo opet – informišite se, ne čekajte da oni biraju vas, birajte vi njih. Za kompanije: fokusirajte se na relevantne kanale komunikacije, pokažite šta nudite i predstavite se na vreme i na pravom mestu.
  • Plata jeste bitna, ali ne zaostaju ni drugi kriterijumi: mogućnost za napredovanje i učenje, dodatne beneficije koje kompanija pruža, dobra atmosfera u timu, rad bez mikromenadžovanja, poverenje koje vam nadređeni pružaju i kada ste početnik.

Prvi intervju – brrrr…

Ukoliko želite da gradite karijeru u ovoj dinamičnoj industriji, trebaće vam nekoliko soft veština, koje verovatno niste stekli na fakultetu. Sama industrija je nepredvidiva što stvara dodatan pritisak, ali samo polako – navićićete se, poručili su iz HR sektora kompanije Dragon Maritime Group (COSCO Shipping Lines), na predavanju “Kako započeti karijeru u dinamičnoj industriji transporta i logistike?”.

Prelazak iz jednog organizovanog sistema znanja u svet prakse može biti stresan, ali ne zaboravite da imate dobru bazu znanja. Brzo ćete shvatiti šta je od znanja koje imate primenljivo u praksi, istakli su.

Za mlade su imali i još dva saveta: ne plašite se odgovornosti i budite otvoreni – upijajte znanje od koga god stignete, i ne pretpostavljajte da vam je već sve jasno.

Kandidatima su otkrili i nekoliko korisnih caka za prvi intervju.

– Istražite sve o kompaniji – pošto nemate iskustva, odlučujuće će biti koliko ste motivisani. Uspostavite konekciju sa onim ko vas intervjuiše. To su samo ljudi koji žele da znaju vredi li ulagati vreme u vas. Budite iskreni i pokažite im da ste spremni da učite. Postavljajte pitanja – to će pokazati zainteresovanost i oprez. Zapamtite i vi birate i dobro je da znate gde dolazite – rekla je Ivana Mošić, HR menadžerka Dragon Maritime.

Da se vrlo često zaboravlja da je selekcija kandidata rezultat obostrane komunikacije, smatra i menadžer odeljenja za ljudske resurse kompanije cargo-partner Srbija, Miloš Bogunović.

– Važno nam je, ne samo da se vi dopadnete nama, već i da radna atmosfera u cargo-partneru zaista bude odraz vaših ličnih vrednosti i uverenja – poručio je Bogunović, dodajući da je značajno razbiti predrasudu da je za uspešan intervju neophodno predstaviti se u idealnom svetlu.

Podrška

Stipendije su jedan vid podrške koja može biti odlučujuća za mlade ljude na početku karijere.

Kompanija FERCAM pre dve godine otpočela je program stipendiranja najboljih studenata Saobraćajnog fakulteta. O tome kolika je zainteresovanost i kakvi su utisci dosadašnjih stipendista, najbolje govori to što su, zbog velikog interesovanja, ove godine duplirali broj stipendija koje će dodeliti najboljim studentima.

– FERCAM je kompanija saobraćajnih inženjera i uvek je tu da podrži studente – istakli su.

Na njihovom štandu, kao i u okviru posebnog predavanja, studenti su mogli da dobiju sve važne informacije o tome kako program funkcioniše, kako se prijaviti… Oni koji su propustili da se informišu na TTBD 2022, više detalja mogu da pročitaju i OVDE.

Pozivamo vas da nam svoje utiske i fotografije sa sajma, ali i pitanja i komentare, šaljete putem mejl adrese office@plutonlogistics.com, kao i putem nekog od naših kanala na društvenim mrežama: Facebook, Linkedin, Instagram.