Logističari na Bijenalu u Veneciji 2022! (FOTO)

Ovogodišnje Bijenale u Veneciji, prvo u postpandemijskom periodu, donelo je mnogo uzbuđenja, ali i dodatnih izazova za logističare. Zbog toga je važno da kompleksni logistički zadaci, koji su uvek prisutni kada je reč o delikatnim predmetima poput umetničkih dela i instalacija, budu povereni iskusnim profesionalcima.

Održiva logistika za 59. međunarodnu izložbu savremene umetnosti, pod nazivom „The Milk of Dreams“ nosi potpis FERCAM Fine Art.

U saradnji sa venecijanskim Societa Scalo Fluviale, logistička kompanija FERCAM zadužena je za lokalni transport umetničkih dela iz 58 država Evropske unije i van EU. Takođe, osim lokalnog prevoza u Italiji do i od mesta održavanja događaja, FERCAM-u je poverena i briga o carinskim operacijama i specifičnim procedurama u oblasti likovnih umetnosti (tamo gde je bilo potrebno), za postupak privremenog uvoza/izvoza oko 1.400 radova i instalacija. Osim toga, u nadležnosti italijanske transportno-logističke kompanije su skladištenje i preuzimanje umetničkih predmeta, kao i preraspodela ambalaže u namenskim prostorima.

59. Bijenale u Veneciji otvoreno je 23. aprila i trajaće do 27. novembra, a transport i rukovanje svim radovima koji će biti izloženi počelo je nekoliko meseci pre zvaničnog otvaranja izložbe. Na kraju Bijenala, FERCAM će se ponovo pobrinuti za transport svih umetničkih dela do njihovih uobičajenih izložbenih lokacija.

Ove godine je u Veneciji po prvi put prisutno 5 zemalja: Republika Kamerun, Namibija, Nepal, Sultanat Oman i Uganda. Osim toga, Republike Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan prvi put učestvuju sa svojim paviljonom.

Poteškoće su uvek prisutne u radu sa umetničkim delima i projektima od velikog značaja poput ovog, ističe Frančeska Bortoluci (Francesca Bortoluzzi), specijalista za likovnu umetnost i šef projekta Bijenale u FERCAM-u, dodajući da se kompanija suočila sa različitim preprekama, koje je uspela da prevaziće još efikasnijom koordinacijom sa lokalnim podizvođačima.

U ovom kompleksnom projektu bilo je angažovano nekoliko sektora. FERCAM Fine Art Torino je nadgledao koordinaciju svih transporta iz Engleske; FTL sektor u Veneciji pobrinuo se za veoma delikatan specijalni transport, a FERCAM Tunisia je upravljao složenom birokratijom neophodnom za izvoz jednog od umetničkih dela, obezbeđujući da ono stigne na odredište u potrebnom roku.

Izvor/foto: fercam.com