Logistika ključna za ekonomiju, a saradnja za uspeh – Održana konferencija „Transport i logistika: U srcu privrede“

Logistika i transport predstavljaju srž i integralni deo onoga što čini konkurentnost jedne privrede bilo gde u svetu. Privreda Srbije je izuzetno zainteresovana za transportno i logističko povezivanje, a transportni pravac Italija-Slovenija-Hrvatska najbrži put Srbije ka EU, istaknuto je na konferenciji „Transport i logistika: u srcu privrede“, koji je u Privrednoj komori Srbije 26. oktobra okupio više od 200 privrednika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Od železnice do razvoja logističkih centara – više od 45 eksperata iz različitih oblasti logističkog lanca govorilo je na ovom jedinstvenom događaju. Zbog čega je optimizacija poslovanja danas značajnija nego ikada, kako digitalna rešenja, veštačka inteligencija i robotizacija mogu pomoći u prevazilaženju izazova u vreme krize, da li je intermodalnost danas izbor ili imperativ i kakve promene smena generacija donosi na tržištu rada, samo su deo pitanja koja su bila u fokusu.

Učesnici konferencije nisu propustili ni da se osvrnu na aktuelne trendove i da daju svoje prognoze za budućnost o kretanjima cena usluga u transportu i logistici, realnim mogućnostima za smanjenje čekanja na granicama, šansama koje donosi sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom i zadacima koje on postavlja pred logističare, budućnosti just-in-time logistike itd.

Bila je ovo prilika i da se od predstavnika carinskih administracija čuju informacije o novim projektima i dobrim primerima prekogranične saradnje, kao i planovi za dalje unapređenje procesa i procedura u cilju pružanja još efikasnijeg servisa privredi. Poseban deo konferencije bio je i okrugli sto posvećen značaju uvođenja žena u upravljačke strukture u logistici.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je u uvodnom obraćanju da je za Vladu Srbije razvoj logistike jedan od prioriteta. On je poručio i da u vremenu velike ekonomske krize možemo da opstanemo samo ako se privrede regiona drže zajedno, kao i da je za efikasnu logistiku neizmerno značajna savremena infrastruktura, podsetivši na neke od projekata u toj oblasti – na drumu, železnici i u vodnom saobraćaju.

– Razvoj infrastrukture će Srbiji omogućiti više investicija, ravnomerniji razvoj u zemlji, kao i bolje povezivanje sa susedima – naglasio je Vesić.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović istakao je da je privreda Srbije izuzetno zainteresovana za transportno i logističko povezivanje kao i da je transportni pravac Italija-Slovenija-Hrvatska najbrži put Srbije ka EU.

– Potrebno je da razgovaramo o novim tehnologijama, intermodalnim terminalima i mogućnostima koje će drastično povećati konkurentnost i smanjiti cene transporta i logistike. Srbija je zemlja koja je izvozno orijentisana i koja je deo međunarodnih dobavljačkih lanaca – rekao je Vesović.

Činjenica da logistika predstavlja između 12 i 15% globalnog BDP-a dovoljno govori o njenom značaju, poručio je predsednik Konfindustrije Srbija Patricio Dei Tos.

On je dodao da se Srbija nalazi u središtu svetskih događanja, a da sama volja da se sastanu na jednom mestu predstavnici Slovenije, Hrvatske i Italije pokazuje veliki entuzijazam i želju da se dalje razvija privreda u ovom delu Evrope.

– Ako uspemo da dalje razvijemo digitalizaciju, logistiku, saradnju carina i zelenu transformaciju postaćemo konkurentni na tržištima širom sveta – naglasio je Dei Tos.

Poručio je i da je Italija danas jedan od lidera u svetu kada je reč o digitalizaciji, te da stoga njena iskustva mogu biti dragocena drugim zemljama.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant je istakao da za Sloveniju, koja je snažno izvozno orijentisana, logistika i transport predstavljaju veoma bitnu temu.

– Slovenija se nalazi na raskršću Evrope, i ima veliki interes za privrednu saradnju sa Srbijom sa kojom želi da unapredi odnose u logistici. Nadamo se da ćemo zajedno biti deo železničke infrastrukture od Srbije ka Italiji. Siguran sam da će to doprineti i većoj saradnji Srbije sa EU i zemljama regiona – rekao je Bergant.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Italije prošle godine je premašila 4,5 milijardi evra, a naši odnosi stalno jačaju, istakao je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

– Efikasna logistika će dodatno ojačati razmenu naše dve zemlje. Značajno je da radimo pre svega na dva polja: razvoju infrastrukture i poboljšanju procedura – naglasio je Luka Gori.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nicola Pontara poručio je da treba stalno govoriti o neophodnosti integracija ekonomija Zapadnog Balkana, koja bi donela prosperitet u svim sektorima.

Konferenciju „Transport i logistika: u srcu privrede“ su u partnerstvu organizovali Privredna komora Srbije, Udruženje italijanskih industrijalaca Konfindustrija Srbije, Slovenački poslovni klub i Hrvatska gospodarska komora.

Prvo veliko okupljanje na ovu temu održano je 2022, a najbolji pokazatelj da su organizatori na pravom putu je ovogodišnji broj učesnika, koji je značajno porastao i koji svedoči o izuzetnom interesovanju.

– U dinamičnom vremenu stalnih promena, transport i logistika su oblasti koje se stalno razvijaju. Energija ovog sektora prenela se i na nas organizatore ove konferencije. Prepoznali smo značaj sektora i neophodnost organizovanja ovakvih skupova – rekla je Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba, ocenivši da će konferencija nesumnjivo biti dodatni podsticaj za pokretanje zajedničkih inicijativa i snažniju saradnja u regionu.

Marija Radulović, pomoćnica direktora u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Srbiji, posebno se osvrnula na panel „Žene u logistici“. Radulović je istakla veliko zadovoljstvo činjenicom da su sve učesnice izuzetno pozitivno prihvatile poziv, kao i da je snažnije uvođenje žena u upravljačke strukture u logistici neophodno.

Portal PlutonLogistics bio je medijski partner konferencije „Transport i logistika: u srcu privrede“ U narednim danima, na našem portalu imaćete prilike da pročitate i detaljne izveštaje o najvažnijim temama koje su pokrenute na ovom skupu!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PlutonLogistics (@plutonlogistics)