Najveći logistički centar u Evropi – Napreduje izgradnja kompleksa e-Valley (FOTO, VIDEO)

U francuskom gradiću Epinoa, čuvenom po burnoj vojnoj prošlosti, napreduje izgradnja najvećeg logističkog centra u Evropi. Pariska kompanija BT Immo Group već je uložila stotine miliona evra kako bi na oko 320 ha bivše vojne baze izgradila osam gigantskih skladišta, ukupne korisne površine oko 550.000 m2. Prvi magacin, prema podacima sa zvaničnog sajta investitora, trebalo bi da bude gotov do kraja 2020. godine.

Epinoa je strateški dobro pozicioniran – Pariz i Brisel su na samo sat vožnje, a u prečniku od oko 400 kilometara su London, Frankfurt i Amsterdam. Ukratko – desetine miliona potencijalnih kupaca. Zbog toga ne čudi što su investitori odabrali upravo ovu lokaciju da sagrade „logistički grad“ – mnogo kompanija zainteresovano da je na tom mestu ima uporište odakle će robu plasirati kupcima. Nedavna dešavanja i pandemija korona virusa, još jednom su potvrdila ovo stanovište, budući da je internet trgovina doživela neslućenu ekspanziju.

Direktor razvoja logističkog centra e-Valley Fabris Galo nedavno je za DW izjavio da su im se već obratila mnogobrojna preduzeća iz zemalja koje nisu članice EU – Velike Britanije, Kine i SAD. Osim toga, i mnogim evropskim kompanijama, kako je naveo, postalo je jasno koliko je značajno da imaju skladište na atraktivnoj lokaciji. To se pre svega odnosi na one kompanije koje nakon velikih turbulencija u lancima snabdevanja nameravaju da deo proizvodnje vrate na stari kontinent.

Prvo skladište već je iznajmljeno američkom modnom gigantu Haddad Brands, dok je veliki deo drugog objekta zakupila francuska logistička kompanija Bils Deroo.

Ideja kompanije BT Immo Group nije samo da izgrade skladišta, već da deo kompleksa bude i inkubator za nove firme, kao i da se okrenu korišćenju veštačke inteligencije, robotskih rešenja, bespilotnih letelica… Osim toga, e-Valley će imati na raspolaganju i restorane, obrazovni centar, hotel – ukratko, ideja je da ovo bude pravi mali grad. Osim toga, kako piše DW, biće ovo tax-free zona, što će kompanijama mnogo značiti za postizanje bolje likvidnosti.

Logistika je budućnost 

Rast internet-trgovine i značaj logističkih kapaciteta uočili su mnogobrojni investitori širom Evrope, smatra Mišel Rujmi, profesor ekonomije Pariskog instituta političkih nauka Sciences Po. On navodi, kako prenosi DW, da će mnogi regioni smanjenjem dažbina i poreza pokušati da privuku međunarodne firme, te da će izgradnja ovakvih skladišta – potencijal koji ulagači sve više prepoznaju, tek doživeti veliku ekspanziju.

Kada je reč o logističkim centrima sa jedinim zakupcem, velike vesti nedavno su stigle iz kompanije DSV, koja je najavila da će uložiti oko 2 milijarde danskih kruna u kompleks koji će im omogućiti da nastave dinamičan rast. Prvi objekti trebalo bi da budu gotovi krajem 2022, a ceo logistički centar tokom 2026. godine.

 

 

Podeli na društvenim mrežama: