Nova akvizicija danskog giganta – Maersk kupuje kompaniju LF Logistics za 3,6 mlrd USD

Vodeća svetska brodarska kompanija Maersk postigla je dogovor o kupovini logističke kompanije LF Logistics iz Hong Konga za 3,6 milijardi dolara i time uspešno nastavila niz akvizicija koje uključuju kompanije za e-trgovinu, špeditere, kao i manje konkurentske firme.

Sa planiranom akvizicijom, Maersk će dodati 223 skladišta postojećem portfelju, te će na globalnom nivou imati ukupno 549 objekata, koji se prostiru na ukupno 9,5 miliona kvadratnih metara.

– Ova kupovina će dodatno ojačati Maersk-ove sposobnosti kao integrisane kompanije za logistiku kontejnera, koja kupcima može ponuditi globalna rešenja od početka do kraja u lancu snabdevanja – navodi se u saopštenju kompanije.

LF Logistics je specijalizovan za B2B i B2C rešenja za distribuciju u maloprodaji, veleprodaji i e-trgovini. Pruža logističke usluge na kopnu, kao što su skladištenje i transport širom Azije, za više od 250 globalnih kupaca. Razvijeni odnosi sa klijentima i operativna izvrsnost ove kompanije predstavljaju snažnu osnovu za širenje kompanije Maersk u oblasti Azije i Pacifika.

Maersk će kupiti LF Logistics od većinskog akcionara, kompanije Li&Fung i od singapurskog državnog investitora, kompanije Temasek, koji je kupio 22% udela u kompaniji 2019. Očekuje se da će akvizicija biti završena 2022. godine.

Izvor/foto: maersk.com