Posao dostavljača u Srbiji: rad bez jasnih pravila

Tržište dostave doživelo je uzlet u pandemiji koronavirusa, ali je nastavilo i dalje da raste. Zarada koja prevazilazi prosečnu platu i fleksibilnost je ono što je privlačilo mlade i nezaposlene da postanu dostavljači. Sa razvojem takvog platformskog posla u Srbiji, otvorilo se i pitanje neuređenih ugovora i nemogućnosti da se ostvare osnovna radna prava. Dostavljači uglavnom imaju ugovore van radnog odnosa, kao što su ugovori o privremenim i povremenim poslovima i o dopunskom radu, a u većini slučajeva nemaju pravo na bolovanje ili porodiljsko odsustvo, piše Euronews Srbija.

I dok Evropska unija priprema novu direktivu koja bi trebalo da omogući poboljšanje uslova rada platformskih radnika, ali i uslova kada su u pitanju fleksibilni oblici poslova uopšte, u Srbiji regulativa stoji u mestu, a svaka vrsta kršenja prava radnika u rukama je Inspekcije za rad.

Branka Anđelković, programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika, govori o tome šta će sadržati direktiva EU:

– Jedan faktor se odnosi na regulaciju radnih odnosa platformskih radnika. To je pokušaj da se istisne taj posrednik koji je između platforme i radnika. EU misli da bi time regulisala radna prava oko četiri miliona radnika koji sada rade u ovoj vrsti ekonomije. Drugi paket je prvi pokušaj regulacije upotrebe veštačke inteligencije na radnom mestu kroz algoritamski menadžement. Algoritamski menadžment je često šef našim platformskim radnicima, i ovde je u stvari zahtev vrlo jednostavan – da ljudski faktor bude nadređen algoritmu – navodi Anđelković.

Kakva su iskustva iz Srbije? 

Dostavljači u Srbiji se žale da, pre nego što počnu da rade, moraju sami da plate troškove za opremu. Olga Krmpotić kaže da je to bilo pravilo u dve firme u kojima je radila i da je za majicu i torbu u prvoj firmi morala da izdvoji 7.000 dinara, a u drugoj 8.300 za torbu.

Ona je za Euronews Srbija ispričala da zaposleni mora da radi bar 10 sati dnevno da bi bio u plusu i zaradio oko 50 evra. Zbog takve zarade, nije retkost da kuriri jure za bonusima i zbog toga je važno da budu zaštićeni na radu. Dešava se i da zaposleni potpisuju ugovore o privremenim i povremenim poslovima.

Imamo jasnu sudsku praksu koja je decenijama duga koja kaže da se u takvim situacijama radi o prikrivanju radnog odnosa nekim drugim ugovorom. Ne može se reći da je to potpuno nelegalno, ali se ne može reći baš ni da je legalno, rekao je za Euronews Srbija naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo Mario Reljanović.

Branka Anđelković kaže da platformski radnici u Srbiji u većini slučajeva nemaju radna prava, ali i navodi da je situacija bolja u odnosu na prethodnih pet godina. Dodaje da su potrebne izmene Zakona o radu. Ona navodi da su se u međuvremenu stvari ipak malo poboljšale i da su platforme počele preko svojih posredičkih kompanija da angažuju radnike često na nekom vidu ugovora, kao što su ugovori o privremenim i povremenim poslovima i o dopunskom radu.

Unsplash/Emil Kalibradov

– U većini slučajeva to su ugovori van radnog odnosa. Neki radnici i dalje rade preko treće strane, mnogi od njih nalaze tako taj sivi mali prostor koji jednoj grupi radnika omogućava da imaju neka prava kao preduzetnici, ali nekima ne omogućavaju nikakva prava sem zarade – tvrdi Anđelković.

Ona kaže da mnogi radnici upravo zbog zarade biraju tu vrstu zanimanja, jer je posao dobro plaćen i omogućava da osoba sama bira kada će raditi, ali da od tog izbora zavisi i koliko će zaraditi. Ovaj posao podrazumeva rad od prosečno 10 sati dnevno, šest dana nedeljno za neto platu između 90.000 i 95.000 dinara.

Glovo: Brinemo o kuririma

U kompaniji Glovo, navode da imaju više od 16.000 kurira, mada ih kompanija ne zapošljava direktno, već sarađuje sa partnerima i kurirskim službama. U toj kompaniji kažu da brinu o kuririma i da ih osiguravaju.

– Program kurirska menica je uveden u Srbiju u oktobru 2022, a u vezi je sa fer zaradama, osiguranjem i bezbednošću na putu, povlasticama za lojalnost i unapređivanjem profesionalnih veština kroz onlajn kurseve. Glovo brine o kuririma koji koriste aplikaciju i osigurava ih, posebno u slučaju nezgoda. Isplaćuje radnike za sve vreme koje nisu u mogućnosti da rade zbog povrede na poslu. Zarada kurira usklađena je sa regionalnim platama, kao i promenama cena i svakodnevnim troškovima – saopštili su iz kompanije Glovo, piše Euronews Srbija.

Foto: Pixabay/hjrivas, ilustracija