Pošiljke iz Kine: Hrvatska uvodi PDV i na male pakete jeftinije od 22 evra

U Hrvatskoj će od naredne godine i pošiljke male vrednosti biti obuhvaćene obavezom plaćanja poreza na dodatu vrednost, prenose hrvatski mediji.

Trenutno su u ovoj zemlji male pošiljke čija je vrednost manja od 22 evra oslobođene od plaćanja PDV-a. Ipak, za manje od godinu dana to će se promeniti, jer će i na njih biti potrebno platiti PDV i carinu, pa će mali paketi, koje građani mahom poručuju iz Kine, poskupeti za 25%.

Za svaku pošiljku naručenu iz trećih zemalja – uključujući i Kinu, od 1. jula 2021. u Hrvatskoj će biti potrebno platiti porez na dodatnu vrednost od 25%.

O poskupljenjima pošiljaka iz trećih zemalja govori se već neko vreme, a Bug je dobio potvrdu iz Ministarstva finansija i Poreske uprave Hrvatske.

– Usklađenje s direktivama imaće učinak od 1. jula 2021. godine, s ciljem pojednostavnjenja određenih pravila u vezi s isporukom usluga i prodajom dobara na daljinu, te osiguravanja ravnopravnih uslova poslovanja poreskim obveznicima iz Evropske unije u odnosu na poreske obveznike iz trećih zemalja, s obzirom na to da se ukida oslobađenje od plaćanja PDV-a za male pošiljke uvezene u EU čija je vrednost manja od 22 evra.

Tako će se od sledećeg leta, na pakete poslate iz Kine i trećih zemalja u vrednosti manjoj od 22 evra, odnosno 160 kuna, plaćati PDV od 25%, koji će biti zaračunati direktno prodavcu robe. To ujedno znači i da će se izbeći dugotrajni postupak carinjenja i s njima povezani fiksni troškovi, pa će „sitnice iz Kine“ verovatno poskupeti samo za 25%, piše bug.hr. 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.