Revolucija „tri stepena“: jesmo li na pragu izmene standarda u skladištenju i transportu smrznute hrane?

Istraživanje koje je sproveo međunarodni tim naučnika otkriva revolucionarni potencijal za smanjenje gubitka hrane i smanjenje emisije ugljenika podešavanjem temperature skladištenja i transporta smrznute hrane. Ukoliko bi se temperatura sa -18 uvećala na -15 stepeni Celzijusa, postoji potencijal da se emisija ugljenika smanji za 17,7 miliona metričkih tona ugljen-dioksida (CO2) godišnje.

Nalazi predstavljeni u izveštaju pod nazivom „Tri stepena promene“, naglašavaju izuzetan uticaj prilagođavanja temperature smrznute hrane za samo 3°C.

Ova promena bi godišnje mogla da uštedi emisiju CO2 koja je ekvivalentna emisiji 3,8 miliona automobila. To je smanjenje jednako onome koje bi bilo postignuto ukoliko se celokupno stanovništvo Njujorka, Nju Hempšira i Vermonta kolektivno uzdržava od vožnje godinu dana.

Štaviše, „tri stepena promene“ značila bi smanjenje troškova u lancu snabdevanja od namanje 5%, a u pojedinim oblastima i do 12%. 

Istraživanje su predvodili eksperti Univerziteta u Birmingemu, Međunarodnog instituta za hlađenje u Parizu i londonskog Univerziteta South Bank. Između ostalih, podržala ih je i globalna logistička kompanija DP World, koja je i glavni partner u COP28 (UN Climate Change Conference).

Rešenje koje stručnjaci nude moglo bi da bude pravovremena mera za problem gubitka hrane zbog neadekvatnog hlađenja u poljoprivredno-prehrambenim sistemima.

Profesor Univerziteta u Birmingemu i Univerziteta Heriot-Watt Tobi Peters (Toby Peters), koji je vodio istraživanje i kreiranje izveštaja, ističe da se na globalnom niovu svake godine 12% hrane proizvedene za ljudsku ishranu gubi zbog nedostatka odgovarajućeg upravljanja temperaturom.

– Povrh toga, rastuća globalna populacija povećava potražnju za hranom, dok će planeta koja se brzo zagreva smanjiti proizvodnju hrane. Od najveće je važnosti da pronađemo načine za borbu protiv gubitka hrane kako bismo postigli globalnu sigurnost. Zamrzavanje hrane je jedan takav metod, ali to moramo postići energetski efikasnije i održivije – ukazuje profesor Peters.

Standardna temperatura od -18°C za zamrznutu hranu, ustanovljena pre skoro jednog veka, suočava se sa potencijalnom revizijom nakon ovih otkrića istraživanja.

DP World je predvodio inicijativu „Pridružite se pokretu -15°C“, sa ciljem da istraži izvodljivost ove transformacije. Incijativa je dobila značajan zamah, privlačeći vodeće industrijske organizacije uključujući AJC Group, A.P. Moller-Maersk, Daikin, Global Cold Chain Alliance, Kuehne+Nagel International, Lineage, Mediterranean Shipping Company (MSC) i Ocean Network Express (ONE).

Maha AlKattan, direktor grupe za održivost u DP World, rekao je da standardi za zamrznutu hranu nisu ažurirani od tridesetih godina prošlog veka i da je odavno bila potrebna njihova revizija.

– Malo povećanje temperature moglo bi imati ogromne koristi, ali koliko god svaka pojedinačna organizacija bila posvećena, industrija može uvesti velike promene samo zajedničkim radom. Ovim istraživanjem i našom novoformiranom koalicijom, cilj nam je da podržimo saradnju širom industrije kako bismo pronašli održive načine da se postigne zajednička ambicija sektora do 2050. godine – objasnio je Maha AlKattan.

On je rekao da će prelazak na -15°C podstaći industriju da istraži nove, zelenije standarde koji će pomoći dekarbonizaciji na globalnom nivou.

– Kroz ovo istraživanje možemo da vidimo kako možemo primeniti dostupne tehnologije skladištenja na svim tržištima, kako bismo zamrzli hranu na održivim temperaturama, dok istovremeno smanjujemo nestašicu hrane za ugrožene – dodao je Maha AlKattan.

Izvor: logisticsmanager.com