Srpske firme pouzdani partneri nemačkim dobavljačima

Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), održala je šestu po redu obuku za srpske firme i bilateralne razgovore (B2B) sa kompanijama iz Nemačke, u cilju dogovaranja novih poslova kroz Projekat za podršku privatnom sektoru i nemačkim Udruženjem za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V).

Događaju „Održivo poslovanje sa nemačkim tržištem’’ prisustvovalo je 37 kompanija iz Srbije, dok su u B2B razgovorima učestvovale 22 firme iz sektora metaloprerade, mašinogradnje, automobilske industrije, koje su svoju ponudu predstavile menadžmentu četiri nemačke kompanije: Körber AG, IFM Electronic GmbH, Amazonen Werke H. Dreyer SE&Co. KG i Easy2PartsGmbH.

Kompanije iz Srbije poseduju znanje i iskustvo neophodno za poslovanje sa inostranim partnerima, sposobne su da ispune kriterijume velikih dobavljačkih lanaca, da poštuju procese i rokove, na vreme isporučujući kvalitetnu robu i usluge po konkurentnim cenama.

To im pruža velike mogućnosti da se, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i partnerskih asocijacija, povežu sa nemačkim partnerima i postanu dobavljači velikih kompanija iz Nemačke – istaknuto je na ovom skupu u PKS.

U okviru obuke bilo je reči o promociji domaćih kompanija na B2B događajima, o poslovanju sa nemačkim firmama i šta one očekuju od svojih dobavljača, kao i o aktuelnim temama posvećenim primeni digitalnih rešenja u proizvodnji i principima zelene ekonomije.

Kao prednost srpskih kompanija istaknuta je fleksibilnosti malih i srednjih privrednih društava, koja čine više od 95% domaće privrede i njihovo prilagođavanje na promene. Ukazano je da ove firme stalno rade na podizanju svojih kapaciteta, spremne su da uče, prate savremene trendove poslovanja i ulažu u razvoj poslovanja, kako bi odgovorile na promene u tražnji dobavljača i inostranih partnera. Pozitivna iskustva kompanija koje već posluju u Srbiji najbolja su preporuka za nemačke kompanije, kao i one iz drugih zemalja koje su zainteresovane za tržište Srbije.

Nemačke firme koje su u poseti Srbiji, obišle su pogone nekoliko domaćih proizvođača, gde su se na terenu upoznale sa procesima proizvodnje, standardima i kriterijumima koje primenjuju. Od 2017. godine, u razgovorima sa nemačkim kompanijama učestvovalo 167 domaćih i 12 kompanija iz Nemačke, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Nemačka je godinama unazad vodeći spoljnotrgovinski partner Srbije.